Logo
Superbody 2020, november 7. Kongresszusi központ
A Kiru - beszélgetés Királyi Norbert strongmannel  

A Kiru - beszélgetés Királyi Norbert strongmannel

A Kiru - beszélgetés Királyi Norbert strongmannel
Királyi Norbert – Kiru – a Magyar Erősport ismert alakja és úgy alapból nemsemmi figura. Erőemelésben és Strongman-ben versenyez, és fizikumáról annyit, hogy egy amerikai fórumra simán beraktam a képét, hogy ő Nasser El Sonbaty és átigazolt Strongman-be – a legdurvább az, hogy el is hitték! Kiru bivalyerős és nagyon tehetséges, simán lehetne a legjobb még Darázs Ádám szerint is - csak mindig elszúrja, de ennek a lelki okait mindjárt kiderítjük! Ez egy hardcore beszélgetés, a gyengébb idegzetűek ne olvassák el inkább!

Bunny: Hogy kezdődött ez a Strong Man-es buli?
Kiru: A Strong Man-es buli? Az úgy kezdődött kérlek szépen, hogy ugye én erőemelést csináltam sokáig, most is éppen ott vagyunk, csak sajnos ma nem jött össze, de nem is ez a lényeg. (az interjú az Erőemelő Magyar bajnokságon készült 2004 nyarán) Szerintem egy kis bírói elfogultság volt a dologban, a két vezetőbíróval, meg a másikkal nem vagyok olyan viszonyban… Mindig kiestem, ennyi, kész, nem érdekes. Az úgy volt, hogy tudod, a Darázs elkezdte csinálgatni. Valamikor egyszer a Fekete Laci csinált egy ilyen körversenyt. Nyolc helyszínes versenyt, magyar kupákat, az egyiket az Ádám megnyerte, aztán elkezdte csinálni. Mi együtt edzettünk, azt mondta, hogy gyere már el, csinálunk egy ilyen megyei versenyt, aztán elindulsz. Aztán azt megnyertem.

B: Együtt edzettetek?
Kiru: Aha, most is együtt edzünk! Ugye egy városban lakunk, egy héten egyszer együtt edzünk, aztán kész, ennyi. Aztán azt megnyertem, de rá másnapjára volt egy Magyarország legerősebb embere is és nem volt ki a csapat. Hát, hogy induljak el még azon is. Ott meg mindjárt befutottam harmadiknak. Aztán így kezdődött az egész. Végülis sorra jöttek jó eredmények, hát most utoljára, hogy ezen a közép-európain harmadik lettem, ez így jó. De hát voltam már harmadik tavaly előtt Óváron is: volt egy Európa Kupa, és voltam harmadik. Tavaly megvertem a Darázst is, vízben. Az volt egy nem akármilyen verseny! 500 kilós traktorkereket ilyen majdnem térdig érő vízben kellett forgatni. A Fókuszban volt összefoglaló. Hú, hát ez kegyetlen volt. Így kezdődött, aztán most itt tartunk. Meglátjuk mi lesz, nem tudom. Mindig Ádám szól, hogy mikor van valami, akkor megyek. Hát most ugye úgy tudja, hogy 16-án megyek az Európa Bajnokságra, de szerintem nem fogok menni, mivel itt kiestem. (A Magyar Bajnokságon nem adták meg Kiru guggolását, mert nem tudott az új guggolóruha miatt elég mélyre ülni, nem ment le a súly. 300 kilót ruha nélkül tudott volna és azzal már magyar bajnok, de Kiru 350-nem próbálkozott: ő ilyen!) Lehet, hogy mondják, hogy ha akarok, menjek, de anyagilag ez nekem nem éri meg. Az Erős Ember az ugye üzlet, Csehországban, 400 km. Szállást, mindent fizettek, és adtak egy olyan 50-est - csak azért, hogy elindultam egy versenyen. Erőemelésbe mindent magamnak kell, hogy fizessek. A ruhát nekem kell megvenni, szóval én annyira nem erőltetem ezt az erőemelést, bár szeretem csinálni…

Az emberben úgy benne van, hogy miért csináljam én ezt, mikor ez tényleg nem érdemes. Főleg így, amikor az embernek elveszik a kedvét azzal, hogy már csak becsületből is az utolsóra rámentem, szerintem jól, meg mindenki szerint is jó volt, hogy ezt megadom, hogy ne ejtsenek ki. Mégis egy Magyar Bajnokság, nem egy nemzetközi verseny, hogy annyira szigorúak legyenek. Szóval ilyenkor úgy elveszik az embernek a kedvét. És akkor mindig ilyenkor szoktam azt mondani, hogy nem is érdekel az egész. Én lelkizős vagyok nagyon. Ha nincs meg úgy valami, vagy az elején elrontok valamit, akkor onnantól az a verseny engem nem érdekel.

A múlt héten is lelkizős voltál. Á, nincsen kedvem, aztán mégis harmadik lettél!
Igen, csak aztán úgy jött össze az első versenyszám, hogy egész jól alakult. Onnantól már nem volt probléma. A rönknyomás volt az első. Jó volt, csak először ott is úgy volt, hogy a 130-ra kétszer is rá kellett mennem, mert az elsőnél elszédültem, aztán le kellett raknom. Fölkaptam még egyszer, és kilöktem. Utána már úgy jött, utána már jó volt, éreztem. Rámentem a magyar csúcsra is, csak hát ugye egy hónapja nem nyomtam rönköt, előtte, és azért nem sikerült.

Az mennyi volt?
171. vagy 172. De legközelebb megcsinálom. Az Ardelaan amit akart nyomni, az világcsúcs lett volna, az 187. Könnyen fölvette, csak kicsi volt a rugó neki. Meg elszédült alatta ő is. Mi mondtuk neki, hogy hogyan fogja, aztán nem úgy fogta meg. Nagyon hátul fogta meg, és kifordult a kezéből, amikor vette föl.

Indulsz minden versenyen idén?
Nem, legközelebb nem is tudom hol lesz verseny. Az tudom, hogy a Darázsék jövő héten mennek Görögországba, én nem megyek. Mondjuk lesz Csepelen is valami verseny, de arra megint nem megyek, mert 8-án nekem bemutatózni kell egy ilyen motoros találkozón. Ezt megígértem 2 hónapja, aztán most nem mondhatom, hogy nem megyek. Komoly lesz nagyon, tavaly is nagyon komoly volt. Három napos lesz.

Mi lesz a bemutatón?
A szokásos, szólok még egy-két srácnak, aztán elmegyünk, kinyomunk farönköt, meg tépünk telefonkönyvet, meg ilyenek. Amikor ilyen szezonja van, búcsúk, meg ilyenek, akkor sok helyre hívnak minket.

És fizetnek?
Persze, hát azért csináljuk. Ez máshogy nem megy. Most aztán így beindul a dolog, mert júniusban is lesz egy-két verseny, és folyamatosan megy ez szeptemberig. Iskolákba is járunk, de azt ingyen. Ilyen középiskolákba szoktak hívni bennünket. Oda ingyen megyünk, iskolától nem fogadunk el pénzt.

Ez szponzor póló, vagy csak úgy kaptad?
Ez, hát egy versenyt szponzorált tavaly, Szegeden. Nincs nekem egyéni szponzorom, mert most ez jó volt, hogy harmadik lettem ezen a versenyen, de szerintem most majd lesz. Az Ádám az tud segíteni ebben is. Majd meglátjuk. Mindig hozni kell az eredményt, mert csak úgy van értelme. Csak úgy fizet a szponzor is. Most az, hogy az erőemelésen kiestem, az a kutyát nem érdekli. Ez abba nem szól bele. Annyi, hogy esetleg amikor elmész egy Erős Ember versenyre, és bemutatás van, akkor pluszba hozzá teszik, hogy most már harmadszor, vagy negyedszer lettem volna magyar bajnok. Hát most az idén nem lettem magyar bajnok. Most, mert az év végén megint lesz verseny. Tavaly is év végén lettem magyar bajnok, mert év elején nem indultam: tök mindegy!

Mikor kezdtél el egyáltalán sportolni?
Kérlek szépen, ez úgy volt, hogy én ’95-ben voltam először fekvenyomó versenyen, Győrben, egy ilyen városi versenyen. Először fekvenyomással kezdtem, 82 és fél kilóval kezdtem el versenyezni. Abban versenyeztem én sokáig. Aztán utána 90 kilóban, abban nyertem vagy háromszor, és utána 82 és félbe visszafogytam, és nyomtam egy magyar csúcsot. Azt azóta is én tartom. Az volt 210. Aztán utána 100 kilóba fölmentem, és végül is ugye a VB-n, Eb-n lettem negyedik. De úgy, hogy ’98-ban a győri Európa Bajnokságon lecsúsztam úgy a dobogóról, hogy 110-ben kellett indulnom 101 kilósan, mert más indult el 100 kilósban, nem én. Az Erőemelő Szövetség az ilyen. És lehettem volna harmadik, de így lettem negyedik. Akkor nyomtam 250-et, ’98-ban. Ez hat éve. Most olyan 300-at nyomnék, de közben eltelt még egy év, aztán beszartak a vállaim. Most nyomok - ruhában - talán 230-at, 240-et. Talán, amikor nem fája a vállam. A Mészáros Laci akkor csak 10 kilóval nyomott többet nálam. Most 330-at nyom. Tudod mennyit nyomott az Ónozó? 90 kilóban akkor nyomott 250 körül. Mint én. 10 kilóval voltam több. Igaz, akkor nem voltak ilyen ruhák, akkor olyan ruha volt, ami alig tartott valamit, talán 10 kilót segített, most már ezek az új ruhák ezek 40 kilót segítenek. Úgyhogy így kezdtem, aztán akkor ugye jött az Erős Emberkedés, abba belekóstoltam, csináltam másfél évig, lesérültem, elszakadt a bokaszalagom, akkor kihagytam egy évet, akkor aztán utána elkezdtem. Már három éve, vagy négy éve, hogy erőemelek, már rendes 3 fogásban. Meg Erős Emberkedek megint. Erőemelésben amikor elindultam, mindig nyertem, most sajnos kiestem, de ez van.

Azt nem értem, mitől lettél te ilyen „kissé” testépítő forma?
Én mindig úgy edzek, hogy az esztétikára is törekszek. Mindig úgy szoktam, hogy az alapgyakorlatokat nagyon megerőltetem, és mindig csinálok olyan kiegészítő gyakorlatokat, amitől azért esztétikailag is fejlődök. Ha én levetkőzök bármelyik versenyen, megnéznek, pedig közöm nincs a bodyhoz. Azért erre is figyelek. A lábam az erősnek erős, de nem vastagszik. Akkor vastagodna, ha 200-at guggolnék, csak azt én nem szeretem. Annak az erőhöz nincs köze. Azt a fajta edzést nem szeretem. Guggolok 350 kilót és 70-es a lábam? Derék, a derekam az nagyon erős, és ezért van szerencsém. Szóval úgy szoktam edzeni, hogy most például éppen meséltem, hogy jövő héten csinálok egy új edzéstervet, csak egy kicsit változtatok rajta. Kicsit a fekvenyomást vissza akarom hozni, mert a melleim nagyon elcsoffadtak, mert nem nagyon nyomok fekve, inkább a fölfelé nyomást erőltetem. Ez az érdekes, hogy a vállam csak fekvenyomásnál fáj. 160-at, 170-et bármikor kinyomok.

Tudsz nyomni ferde padon?
Például 45 fokon is 200-at nyomok. Szűken is tudok. Csak fekvenyomásnál, és tudod hogyan? Leengedem, elkezdem kinyomni, és az utolsó 5 centit hogy ha nem lassítom le és nem ilyen lassan nyomom ki, hanem ugyanazzal a lendülettel nyomom végig, akkor úgy belenyilall, még a 150 kiló is, hogy egy az egyben visszazuhan rám. Tehát nem tudok vele mit csinálni. A szélesnyomást megint nem erőltetem. Hát, ezért hagytam abba a fekvenyomást. Most megint elkezdem egy kicsit a szűknyomást, meg a ferde padot erőltetni. Én mellről, ülve nyomok 190-et. Szóval itt váll, abban az irányban nem fáj.

Meddig engeded le?
Teljesen. Meg én nem erőkereten nyomok, hanem rendesen, szabad súllyal. Például nyak mögött állva szoktam nyomni 140-re fölrakom, és azzal nyomkodok 5-öket, 6-okat. Nem szeretek ülve, nagyon kicsavar. Én beteszem alá a fejemet. A nyakam mögött van a rúd, és amikor kinyomom, akkor utána beteszem alá a fejemet. Az lesz, hogy heti kétszer fogok nyomni, heti két mellezés lesz, az mindenképpen, heti egy guggolás, meg húzás, meg egy Erős Ember. Ilyen lehúzást csinálok inkább csigán, a tricepszet is inkább csigás gépeken. A bicepszet azt egy félét szoktam, de annyira nem erőltetem, mert az Erős Emberben az nagyon erős, tudod, ilyen traktor kerék forgatás, kőgolyó emelés, meg ilyenek. Farönknyomás, meg ilyenek. Kamionhúzás ülve, az mind bicepsz. Szóval edzőteremben én a bicepszet nem erőltetem.

Milyen arányban van a súlyzós edzés, meg a kőgolyó?
Egy héten egyszer van csak Erős Ember edzés. Amikor verseny van, akkor nincs is. Akkor a verseny az edzés. Azt nem lehet többször csinálni. Általában 3-4 versenyszámot szoktunk csinálni. Mit tudom én, nyomunk egy rönköt, maximum 150-ig szoktam fölmenni, abból nyomok egy 2-t, 3-at, aztán most majd a golyót elkezdjük, a hordót emelgetni.

Hány súlyzós edzés van?
Az meg három. Ugye abban van az egyik guggolás, fölhúzás, meg nyomkodások. Ez el van osztva. Úgy szoktam, hogy guggolok egyet, nyomok fekve, aztán utána pihenő és akkor fölhúzok, akkor megint nyomok fekve. Ez így hét eleje, hét vége. Középen meg az Erős Ember.

Bizonyos dolgokról Te híres vagy. Az ilyenekről például, hogy mondjuk a rúdnak véletlenül 20 kiló van az egyik végén és fölborulsz – mesélj ezekről!
Igen, ilyen volt, de vajon ki mesélte ezt neked? Az úgy volt, hogy mondom, guggolok egyet, ahogy szoktam, és akkor úgy elpofáztam! 200-ban guggoltam egy párat, nem tudom mennyit, mondom: fölrakom 240-re. Most az úgy van, hogy két 20-ast még ide-oda. Hát, ide fölraktam, oda nem. De hogy hogyan, azt nem tudom, mert közben beszélgettünk! És azt még ugye lendületesen veszi ki az ember, mert nekem úgy nem nehéz - és tudod, azzal a lendülettel így kikaptam, az egyik fele bent maradt, ahol a plusz 20-as volt, a másik fele meg kijött. És ahogy kijött én már billentem is el vele. És az volt a kurva nagy szerencsém, hogy nem a sima guggolóállvány volt, hanem guggoló kereten guggoltam, és annak van ilyen súlytartója. És arra rá tudtam rakni. Ha az nincs ott, akkor nem is tudom, mi van. Meg az, hogy nem volt túl nagy súly, és olyan szépen, lassan rogytam össze, mert azért tudtam egy lábon tartani, egy lábon guggoltam le vele. Az nagyon komoly volt, és akkor mindenki megállt, érted - vettek egy nagy lélegzetet… Hát, ha ez nagyobb súlynál van, akkor bizony baj van. Soha nem volt még ilyen. Így ellapozni, hogy 20 kilóval… Fekvenyomásnál volt sokszor olyan, hogy 5 kilóval ellapoztuk. Miért nehezebb az egyik fele? Hát, mert az egyik fele 25-ös volt, a másik meg 20-as, érted! Ilyen volt sokszor, de hát 5 kiló nem oszt annyira.

Súlyban így akarsz maradni, ahogy vagy?
Most nem, most egy kicsit hízok, egy 3-4 kilót visszahízok, mert ugye nekem erőemelő versenyem csak valamikor októberben lesz, addig meg nem kell súlycsoportot izélni.
Ha legközelebb elindulok – bár biztos hogy elindulok, mert csinálom, és szeretem azért ezt is!

Odafigyelsz a kajára?
Nem. Bármit, bármikor 2-3 óránként, mint egy csecsemő. Most, ebben a két napban odafigyeltem, és nagyon jól be tudtam állítani a súlyomat, mert 109,6 -al mérlegeltem, 110-be. Igaz, hogy azért mentem el éjjel dolgozni – discoba - mert ha fönt vagy, akkor könnyebb lesz a súlyod: hogy az az egy kiló leugorjon, különben 110 fölött lettem volna. Most 111 vagyok, valószínűleg. Amúgy soha nem foglalkoztam a kajával. Ha megkívánom reggelire, odamegyek a Döncihez (ez nem AZ a Dönci! A szerző megjegyzése.), azt a 30-40 centis kolbászt kivetetem vele a sütőből, aztán már nyomom is 2 szelet kenyérrel. A Darázs ugyanúgy. Nem foglalkozok ilyennel. Nem tudok sokat enni egyébként, mert én 2-3 szelet húst megeszek ebédre, aztán kalap-kabát, nem bírok többet. Például azt soha nem értettem meg, aki beveri a 2-3 tányér levest ebédre, úgy, hogy nem eszik reggelit, csak ebédet. Beveri a 3 tányér levest, meg a franc tudja mennyi másodikat, aztán estig nem eszik, vagy talán este sem. Hogy ezt hogyan…? Sok paraszt ilyen. Meg általában a nők vannak így. A nők nagyon sokan így esznek. Nem az, hogy fogyni akar - csak nem eszik. Eszik ebédre, jóllakik, vacsorára meg mint a madárka, egy pár falat, és kész. És akkor csodálkozik, hogy három napig nem tud vécére menni. Hát persze, hogy nem, hát mitől? Nincs amit megemésszen a szervezete. Én meg napi háromszor nyomulok!

Hogy volt az az ominózus eset, amit csak úgy emlegetnek a rossznyelvek, hogy „amikor a Kiru beszart?”
Egyszer Lengyelországban voltunk kint 3 éve, meghívtak bennünket. Vége volt a versenynek, beraktak minket egy kisbuszba, hogy visszavisznek minket a szállodába. Abban a kisbuszban én elszóltam magam. Na, most mire a madarak kiröppentek a kisbuszból… Röhögött mindenki, az összes lengyel, az egész főtér röhögött - bazzeg - rajtam! Érted, aki ott ült a kocsiban, mondom, most mi a probléma? Fingottam egyet, mit kell ezen izélni? Na, most már mindenki tudja, hogy én vagyok a fingós Kiru, mert egyet fingottam. De hát tudok disztingválni. Akik megszokták, azok előtt el is nyomom, hát kész, ennyi. Edzőteremben? Most guggolsz, vagy felhúzol? Ha kijön, kijön, ne nyomja a hasamat! Úgyhogy ezek vannak, miről beszélgessünk még?

Táplálékiekészítőkről! Mit próbáltál ki ezekből?
A táplálékkiegészítőket nem tudom reklámozni, mert én nem szoktam szedni, mert engem például a turmix az meghajt, vízzel nem bírom megenni, a tejet szeretem, csak nem bírom, mert bajban vagyok tőle. Nem az, hogy tejcukor érzékeny vagyok… Az aminosav az felnyomja a gyomorsavamat, érdekes módon. Hát nem tudom hogy van ez. Sok mindent kipróbáltam, de úgy vagyok vele, hogy a vitaminokat úgy ahogy eszegetem, amikor úgy van, de nem nagyon foglalkozok ilyenekkel. Én melegíteni sem nagyon melegítek versenyeken. Láttál már engem valaha is kenegetni magamat? Meg ott tornázgatni, gimnasztikázni? Baszok én rá! Fölöltözök, betekerem a térdemet, és aztán mi van, kezdünk vagy nem. Ennyi. Soha nem foglalkoztam ilyenekkel!

Mivel foglalkozol civilben?
Civilben? Autóknak csinálok optikai tuningot!

Komolyan? Beszarok! Üvegszálból?
Aha.

Sajátodat nem?
Ignisem van, de azt nem. Suzukival nem foglalkozok.

Ezek gyáriak?
Nem, ezeket megrendelésre csinálom. Például az új Corsa-ra nagyon komoly szettünk van. Most kijött az 5-ös Golf, arra is van. Tehát ami jobban megy. Olasz autókra nem nagyon, mert az olaszok egyébként is optikailag tuningolják az autóikat. Most a Japánok is nagyon tuningolják a Hondákat. Pl. az új Honda Accord-hoz nem érdemes hozzányúlni, mert annyira szép.

Melyik számok fekszenek neked? Pl.nem könnyű neked a magasságod miatt a Conan-kör vagy a súlypiramis, okoz-e ez problémát?
Volt már gondom a Conan –körrel, el is ájultam. Fölvettem, elkezdtem vele menni, és valamit szerintem elnyomhatott ezen a részen, mert hármat léptem, aztán lefehéredett minden. Összeestem vele, kész. Most meg látod, vittem 2,5 kört. Mondjuk így nehéz vinni, mert ki volt húzva. Amikor teljesen be van tolva, akkor olyan… akkor nem kell olyan sokat… Így nehezebb, egy mázsával nehezebb.

Sokáig a traktorkerék forgatást sem szerettem, de az még hagyján. Nekem a súlypont sokkal később billen, hát alá kell mennem A kőgolyóemelést például utálom., mert ott meg ugyanez van. Fölveszem én a 165-öset is, meg a 175-öset is, de el is kezdem húzni, de nekem ott van az a 20 centi, és nem tudom föltenni. Úgy tudom föltenni, hogy már itt van fent, már hanyatt esek vele, mert 120 centire kell rakni. Én meg vagyok 170. Magas cipőben meg nem tudsz lehajolni érte, mert alá kell nyúlni teljesen. Azt a hordódobást meg a múltkor nagyon elbasztam, mert én dobtam már 6 métert, csak valahogy már olyan komolytalanul vettem, mert tudtam, hogy harmadiknál rosszabb úgysem leszek, akármit csinálok. Ha nem marad ki a piramis, akkor még lehet, hogy a Darázst is megvertem volna, mert a derekam az most nagyon jó. De hát az kimaradt. Nem bírták a fiúk. Én mondtam nekik, hogy hát mi van? Miért nem csináljuk meg? Akkor ne csináljuk… Az Ardelaannak beállt mindene. Én a végén már belendültem.

Most jön az kellemetlen rész, amikor a technika ördöge és a szerző gyenge képességei miatt elfelejtettük, hogy mit kérdeztünk, de a válasz fontos és magvas gondoltatokat tartalmaz, ezért álljon most itt kamukérdés helyett csak egy kérdőjel: ?
Erős, nagy, meg szép egyszerre nem lehetsz. Én vagyok erős, meg szép, a nagy hiányzik. A Darázs nagy, meg erős, csak nem szép. Szóval ez a három… Miért? Tudsz egyszerre mind a három lenni? Nagyon nehéz. Hát, most ezek között az amerikai bodysok között van egy-kettő, ok. Nagy is, erős is, szép is, de milyen áron?

Legyen ez a végszó, köszönjük a beszélgetést, a Strongmanversenyeken találkozunk!
(És valóban találkoztunk is, utoljára Csepelen, ahol Kiru simán nyerhetett volna de megint elment a kedve közben és csak 3.-ik lett! )

Riporter és a technika ördöge maga:
Drugs Bunny
Címoldal | Sztárprofil | Interjúk | Videók | Vissza


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
120 kap. 
 / 4.7
5%   4 190 Ft  
3 980 Ft
0,5 kg 
 / 4.7
 
4 990 Ft
100 tab. 
 / 4.7
 
3 890 Ft
100 kap. 
 / 5.0
 
3 300 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104379 fénykép található.
Scitec Muscle Beach 2017, Siófok
Scitec Muscle Beach 2017, Siófok
Wabba World Championship 2009
Wabba World Championship 2009
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Magyar Bajnokság 2001 - Posedown
Magyar Bajnokság 2001 - Posedown
BB.Tv Episode #120
BB.Tv Episode #120
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink
BB.Tv - Nem kislányoknak!

Builder Gasztro - Főzőműsor testépítőknek

BB.Rádió - 100% Drugs Bunny

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....