Logo
 

A Nagy Shawn Ray Interjú 2. rész

Egy hónapja jelent meg az első rész, sok vitát és még több hozzászólást szülve. Egyesek pozitívak voltak, mások csodálkoztak Shawn szabadszájúságán. Megígértük, hogy lesz második rész, hát itt van. Amiről szó lesz: mit is csinál most Shawn és milyen szempontok szerint. Megemlíti a DEA-t, Sasha-t, a transzvesztitát, valamint a Shawn féle szabályokat, a 94-es Mr. Olympiát és sok egyebet.

A Vyo-Tech Nutritionals-nak dolgozol?
Igen. Két évre szerződtem és március elsején visszatértem a terembe is. Nekiálltam a diétának, hogy letesztelhessük, mit tudnak a Vyo termékek. Június elején már fotókat is készítünk, hogy az eredményeket megmutathassuk. Időközben NPC és IFBB versenyeken a VyoTech standnál leszek megtalálható. Közösen fogok dolgozni az infrastruktúra és a kinézet megtervezésén is, hogy egy profi testépítő szemszögéből megvizsgálhassák, mennyire felelnek meg a sportolók igényeinek ezek a szerek. Ezt már nagyon várom, mert sosem vettem részt kiegészítők kifejlesztésében. Komolyan fel vagyok villanyozva a VyoTech-el folytatott közös munkától. Meg szeretném köszönni Vince és Spiro Kandis-nek a lehetőséget az együttműködésre és azt, hogy segíthetek gyarapítani a cégüket. Május elsejétől a csodálatos Melvin Anthonyt is a fedélzeten üdvözölhetjük, és figyelemmel kísérhetjük, hogyan próbál meg bejutni a Mr. Olympián az első ötbe. A VyoTech szerződtetett több női versenyzőt is, olyanokat, mint Christine Pompanio Pate, Jamie Franklin és Mary Elizabeth Lado. Keresni fogunk egy feltörekvő amatőrt és még több csúcson lévő profit. A VyoTech teljes erőbedobással tör előre! A Mr. Olympián egy 40ezer dollár értékű egyedi chopper is gazdára fog találni a Vyo jóvoltából.

Milyen volt a Getbig interjú első részének fogadtatása?
A reakciók többnyire pozitívak voltak – az emberek az igazat akarják hallani a sportról, a bírákról, a politikáról, hogy mi folyik a háttérben. Jim Manion nem volt túl fogékony néhány dologra, amiről beszéltem, de hát én sem voltam fogékony egyes dolgokra, amiket a személyéhez köthettem. Mindenkinek joga van a szabad vélemény-nyilvánításhoz és a véleményünkkel természetesen nem mindenki fog egyetérteni. Én tiszteletben tartom a különbözőségünket. Így tud az ember párbeszédet kialakítani és változni. Nem célom népszerűségi versenyt nyerni az interjúkkal, amiket adok. Csak azt mondom el, amit tapasztaltam és azt is a saját szemszögemből. Ebbe senkinek sincs beleszólása.

King Kamali állított pár érdekes dolgot veled kapcsolatban. Van hozzáfűznivalód?
Nem foglalkoztat, amit Shari Kamali mond rólam az újságokban, vagy a neten. Ő egy olyan ember, aki szeret rólam beszélni én pedig szeretem olvasni, amit ír. Témázik. Szomorú lennék, ha csak rólam témázgatna, de úgy tűnik, hogy mindenkiről témázgat, aki szép sikereket ért el a színpadon és a magazinokban, mint pl. Cutler, Titus, Anthony. De a legnagyobb célpontja mégiscsak én vagyok. Imádom. Hírbe hoz valami transszexuális figurával, közben azt állítja, hogy többet keresett a 4 éves karrierje és egyetlen Mr. Olympia szereplése során, mint én a tizenhárom évem alattl. Na de kérem! Minél kevesebbet emlegetem, annál jobb. Legyen béke!

Mi a helyzet a kendőddel?
Amikor felkötöm, olyan, mintha a harci sisakomat tenném fel. Ha fent van, jöhet a csata! Mindig is részét képezte az edzőcuccomnak. Szeretek felöltözni az edzéshez és bár nem őrülök meg érte, de szeretem a durva kinézetet.

Koxkereskedelem? Zsaruk? Mi újság anyukáddal?
A figyelmet mindig a testépítőkarrieremre igyekeztem irányítani. Ami anyámmal, apámmal, a fivéreimmel történik, az nem közérdekű infó. Én vagyok a testépítő, nem ők. Az ő életük nem áll kapcsolatban a karrieremmel, az az ő sajátjuk, ahogy minden családnak megvan a maga gondja, témája, betegsége, függősége, hibája, csalódása. Az emberek azt mondanak, amit akarnak, de mindenért, amit a profi testépítő karrieremben elértem, megfizettem az árat. Átvizsgálták a profikat és nálam is volt házkutatás. Mindenkit ellenőriztek, akinek csak neve van a színpadon. Ne hidd, hogy nem nézték meg a gazdasági hátterünket is, nehogy pénzmosás, vagy drogkereskedelem legyen mögötte.

Visszatérve a nyomozásra, te dobtad fel a többieket?
Ha bárki bármit mondott volna, ami miatt egy másik sportoló bajba jutott volna, akkor megidézik a bíróságra tanúként és kihallgatják. Én nem lettem megidézve, nem kerestek meg ügyvédek, sőt nincs is ügyvédem, és még csak le sem írtam olyasmit, ami egy sporttárs ellen felhasználható lenne. Azoknak, akik ilyeneket terjesztettek, több félnivalójuk volt, mint amit én mondhattam volna, mivel minden egyes emberről, akivel kapcsolatban nyomozás indult, tudniuk kellett, hogy volt-e dolguk velem, vagy nem. Ha velem egy szobában valaki koxxal kereskedik, akkor legalább annyi félnivalója kellett volna legyen, mint nekem. A nyomozók meglátogattak, ahogyan tették ezt Ronnie Coleman, Melvin Anthony, Craig Titus, Richard Jones, vagy Milos Sarcev házában. A különbség az volt, hogy én egyáltalán semmit sem tudtam felmutatni. Miután az egész dolog elcsitult, Craig Titus felhívott és személyesen kért bocsánatot, hogy megemlítette ezt a dolgot egy magazinban. Azt mondta, hogy más dolgok miatt volt berágva. Ma már rendben vagyunk, néhány hete meg is látogattam. A nyomozók drogellenes kampányt indítanak, aminek szíves örömest leszek részese, hogy megóvhassam a kölyköket a kox mutatta tévutaktól.

Használtál szteroidokat?
Igen. Én voltam az első, aki elvérzett a doppingteszten, 1990-ben, az Arnold Classic-on. Ez 60.000 dolláromba került. Profi versenyző egy profi sportágban – megteszed, amit megteszel, hogy a legjobb lehess. És a mezsgyehatárokon, az adott paramétereken, a meccs szabályain belül teszed. Abban az adott évben is így cselekedtem, de sajnos a kox még a véremben volt és ezt meg is keserültem. Azóta sosem buktam meg doppingteszten és az IFBB által felállított szabályrendszert tisztelve versenyeztem.

Mi van a Nubainnal?
Sosem használtam szórakoztató drogokat, mint amilyen a kokain, speed, ex, vagy a nubain. Még csak aszpirint sem szedek, ha fáj a fejem. A családomban van egy drogfüggő, ezért tudom, hogy mit tesz a cucc az emberrel. Nem valami szép. Látom, hogy a mai testépítők között sokan nyomják a nubaint, rá vannak akadva az ecstasy-ra és túl sokat cuccolnak, de túl sokat isznak is. Láttam a testépítés fényes és árnyas oldalát is. Együtt felnőni egy kábítószerfüggővel megmutatta, hogy nem csupán az egyénre, de a családra is milyen hatással van ez a dolog. A suliban ifjúsági bűnmegelőzési tanácsadó voltam és megpróbátam elkormányozni a srácokat a drogtól. Ez még a profi karrierem előtt volt.

Arnold és a szteroid-vita. Megváltoztatja a testépítést?
Nem hiszem, hogy megváltoztatná a testépítést. Ha Arnold ebben a pozícióban marad, vagy indulni akar az elnöki posztért, esetleg valami hasonlóért, akkor távol kell tartsa magát attól a sporttól, amelyet elárasztanak a szteroidok. Ameddig a szövetség nem vizsgálja felül a doppingteszteket, Arnold és pártja felett ott fog lebegni ez a fekete felleg. Arnold vagy távol tartja magát ettől, vagy megszervezi a teszteket. Meg kell hoznia ezt a döntést. A sajtó nem hagyja majd, hogy egyszerre üljön meg két lovat. Ő a Muscle&Fitness magazin szerkesztője és az Arnold Classic egyik szervezője, a szteroidok pedig illegálisak. Most, hogy Arnold beismerte a szteroidhasználatot abból az időből, amikor még nem voltak ezek a szerek illegálisak, nem csavarhatjuk vissza az órát és jelenthetjük ki, hogy akkor megszegte a törvényt. Ha egy olyan sportot űzöl, ami elfogadja a cuccolást és mégsem végez teszteket, akkor a közvélemény tizenegyesért kiabál, miközben a sajtó a fejeden ugrál majd. Én mindenesetre maradok a versenyzők pártján, mert nem ők hozzák a szabályokat, hanem a szövetség. A testépítők olyanok, mint a versenykocsik kint a pályán, szabadon engedve, teljes gázzal pörgetve, amíg nincs tesztelés. De a felelősség nem a versenyzőket, hanem a szövetséget terheli. Arnoldnak hamarosan döntenie kell ebben a kérdésben.

Az Ironman Pro? Miért kritizáltad azt a versenyt és más profi versenyeket miért nem? Nem volt fair.
A gondom az, hogy tizenöt éves a show. A verseny korszakokon ívelt át és ez már a második év, hogy három napig tart. Fizetett emberek jönnek tanfolyamokat és aerobic-edzéseket tartani. Az Ironman kézenfekvő példája annak, amit a mai testépítősport problémájának tartok. Az egyetlen ok, hogy idén emelték a pénzdíjakat, az az, hogy kinyitottam a Nagy Számat! Tizenöt év alatt nem tudták emelni a díjakat? Ha tényleg így van, akkor mind a szövetségnek, mint a versenyzőknek szankcionálni kellene ezt a show-t. Mondok egy példát: ha Kaliforniában akarsz versenyt szervezni, akkor John Balikhoz kell fordulnod. Nem kerülheted ki. Ő egy olyan szervező, akinek magazinja és tápkieg cége is van. Egy olyan helyzetről beszélünk, amikor a verseny győztese még csak fel sem kerül a magazin borítójára? Vicces, hogy amikor valaki Arizonában akart profi versenyt csinálni, John megakadályozta. Mások már belebuktak abba, hogy bojkottáljanak egy profi showt. Nekem is csak azért sikerült az Ironman kapcsán kiharcolni valamit, mert gyökereim vannak ott. Az volt az első pro show, amit megnyertem.

Mondj valamit a San Francisco Pro-ról!
Nehéz összehasonlításokat tenni, mivel csak pár éve került megrendezésre, de a 10000 dolláros díjjal alapvetően nincs gondom. Most Jon Lindsay irányítja a szervezést, aki még sosem szervezett profi show-t. Furcsa, hogy ugyanannyit ajánl, mint amennyit az Ironman, ami már 15 éve fut. Egy zöldfülű akkora pénzdíjjal, mint egy 15 éves veterán. Jonnak nincs magazinja, nincs tápkieg cége, semmije. Valami, ami megindító, hm?

Gondolod, hogy a profi testépítés változni fog a jövőben?
Bízom Jim Manion-ben, mert elkötelezett a testépítés iránt. Remélem, hogy néhány, az NPC-ben felvetett gondolatát meg tudja valósítani az IFBB keretein belül. Jim nem az irányítás elkötelezettje és szereti áthárítani a felelősséget. Remélem, hogy ugyanezt a delegálást, amit az NPC szintjén véghezvitt, megteszi majd az IFBB-ben is. Ez lehetővé teszi más vélemények kibontakozását is, ami elhozhatja a változásokat. Ráadásul emberileg is megközelíthetőbb és figyel a testépítőkre, amíg a testépítők nem kritizálják őt. Adjunk neki lehetőséget és valósítsa meg magát. Azelőtt nem volt mód a kompromisszumokra, ésszerűtlen volt a rendszer és érezhető volt a párbeszéd lehetőségének hiánya. Reméljük Jim meghallgatja a sportolókat és megérti, hogy mi az, amire szükség van. Természetesen reméljük azt is, hogy annak fájdalmassága ellenére türelmes lesz azokhoz a profikhoz, akik fellépésükkel kiemelnek egyes problémákat és azok felnagyítása helyett megoldásokat találunk végre.

Mi a véleményed az AMI/Weider térnyeréséről a tavalyi Mr. Olympia szervezése kapcsán?
Azt gondolom, ha egy új cég jelenik meg a porondon, érdemes egy kicsit barkácsolgatnia. Minden egyes mozzanatot, ami nem éri el a kívánt hatást, kritika fog követni, de inkább barkácsoljanak csak, minthogy hagyják a rendszert abban az állapotában, ahogy van, mert ebben a felállásban nem működik. Szóval a barkácsolás, változtatgatás és másként folytatás alapvetően rendben van, ha megtalálják a módját, hogy működjön is. A bíráskodás megpiszkálása helyett piszkálják meg a bírákat és meglátják, sok ajtó megnyílik majd. Legyen megszabva, hogy egy bíró mennyi ideig bíráskodhat, legyen biztosított rendszere a cserélődésnek, ez nagyon sok gondot megoldana. Egyébként pedig üdvözlöm az AMI által bevezetett változtatásokat.

Lonnie Teper vs Shawn Ray? Tartozol neki? Lesz Mc-verseny?
Nem tartozom senkinek semmivel, nicsenek adósságaim. Van jelzálog a Yorba Lindában, Kaliforniában található házamon és a las vegas-i házamon is. Minden más, amit vettem, ki lett fizetve. Lonnie Teperrel pedig a szeretet-gyűlölet viszonylatában állunk, mert ő úgy érzi, ki kellett volna fizessek neki egy szemináriumot, amit lemondott. De Lonnie Teper-re szükség van ebben az iparágban. Lonnie nagyon jó ceremóniamester, amikor az akar lenni és nagyon jó író, amikor annak kell lennie. De nagyon pletykás. Az MC-versennyel kapcsolatban pedig túl sok show van, hogy Lonnie-val versenyezzek. Ott ceremóniamesterkedek, ahol csak tudok, mert ez is egyfajta kapcsolat a sporttal és szeretem is csinálni, mert a véremben van. A világ elég nagy kettőnknek, nem kell megküzdeni egy-egy MC munkáért, még ha ő szeretné is ezt hinni azért, mert én a pózolástól jutottam el a ceremóniamesterségig. A stílusunk ég és föld: én olyan vagyok mint Troy Aikman a fülkében, ő pedig mint John Madden.

Melyek voltak a legkedvesebb pillanataid a testépítéssel kapcsolatosan?
Amikor az NPC Nemzeti Bajnokságon a világ legjobb amatőr testépítőjévé koronáztak. Ekkorra megnyertem az NPC Kaliforniát a tinédzser kategóriában és a Nemzeti Bajnokság tinédzser kategóriáját is, de Nemzeti Bajnoknak lenni, megkapni a kupát és a profi kártyát, miközben azokra gondolok, akik előttem nyerték el a címet… és mindezt 22 évesen, főiskolásként, miközben anyámmal laktam együtt! Eszembe jutott Lee Haney, aki 1982-ben nyerte el a címet, Bob Paris, aki 1983-ban nyerte el a címet, Mike Christian, aki 1984-ben nyerte el a címet, Phil Williams, aki 1985-ben, Gary Strydom 1986-ban, aztán pedig én. Ezek az emberek úgy tűntek fel előttem, mint a játszma szupersztárjai. Velük voltak tele a magazinok. Ők voltak a szövetség és végül aztán az én köröm következett. Azt hiszem ez a kezdetét jelentette egy nagyszerű utazásnak, mivel ebben az időben kérdezték meg a szüleim, hogy mit akarok kezdeni az életemmel. Szociális pszichológiát tanultam Kaliforniában a Fullertonon, hogy az lehessek, ami lenni akartam. A legjobb testépítő a világon és Mr. Olympia. Az NPC Nemzeti Bajnokság megnyerésekor láttam be, hogy milyen közel vagyok az álmaimhoz – és három évre abbahagytam a sulit, mivel csak 1984-ben érettségiztem.

Melyik volt a legrosszabb pillanat?
A legrosszabb 1994-ben volt, amikor elveszítettem a Mr. Olympiát. Rosszabb volt szembenézni a ténnyel, mint megbukni az 1990-es Arnold Classic doppingtesztjén, mert ott győztem. Úgy éreztem magam, mint egy győztes és mindenki, aki látta, ugyanezt érezte. Az 1992-es Mr. Olympián negyedik lettem, 93-ban pedig harmadik. Másodikként befutni 1994-ben, amikor úgy éreztem, enyém a győzelem, amikor Dorian Yates szakadt bicepsszel, duzzadt gyomorral jött versenyezni és még a színe sem volt jó, akkor nyilvánvalóvá vált, hogy nem a legjobb, 1993-as formáját hozta. Sokan jöttek a szobámba verseny után, hogy elmondják, én voltam a legjobb és nekem kellett volna nyernem. A fotósok sorozatokat akartak készíteni. Joe Weider is áldását adta rám – úgy gondolta én leszek a befutó. Mindenki, aki ismert, így gondolta. Ugyanazzal a rutinnal futottam neki, mint 1987-ben, mikor profi lettem és akkor is én voltam a befutó. Azt hittem ez a nap lesz az én napom. Amikor Dorian-t hirdették elsőnek, akkor éreztem, hogy nem tudok min változtatni és nincs már mit tennem, egyszerűen nem tehetek ennél többet. Ez a legtöbb, amit a fizikumomból ki tudok hozni, kétségbe voltam esve és dühös voltam, mert nem tudtam, mit tehetnék még a testemmel. Semmin sem akartam volna változtatni, úgy voltam boldog. És így másodiknak lenni, ez volt a legrosszabb. Komolyan mondom még a hatodik, vagy a hetedik hely sem viselt volna meg ennyire. Egy ember megakadályozott abban, hogy beteljesítsem a sorsomat. Egy ember útjába állt annak, hogy megvalósítsam az álmaimat, amiket már fősulis korom óta dédelgettem. Azon az estén vonultam valójában vissza.

Analizáltad valaha az 1994-es Mr. Olympia eredményeit?
Sosem néztem meg a pontozólapokat, egyik bírót sem kérdeztem, mit kellett volna jobban csinálnom és miért. Nyernem kellett volna és ezt a tükör mondta meg nekem. Flex Wheeler a verseny előtt egy héttel átjött hozzám (és emlékezzünk, hogy egy évvel előtte ő lett második és még 1993-ban autóbalesetet szenvedett). Szóval átjött és azt mondta, hogy nem látott még embert így kinézni. Nagyon nehéz olyasvalakit, mint Flex, elkápráztatni. Flex ritkán dicsér meg bárkit is. Többen is eljöttek és ugyanezt mondták. Néztem a videókat és a képeket. Találtam pár hibát Dorian-en, magamon egyet sem. Két hét kellett, hogy megtaláljam a lelki békémet, mert semmit sem tehettem a megtörténtek ellen. A bírák fejében ez volt, amit az 1997-es események is megerősítettek, amikor Dorian szakadt bicepsszel állt ki: a bírák megmondták a verseny előtt, hogy lepontozzák a puffadt hasat és mégis engedték Doriant, hogy megnyernje a hatodik Mr. Olympia címét és utána visszavonulhasson.

Shawn, te megrögzött agglegény voltál. Mikor váltottál és hagytál fel a régi vad stílussal az új kedvéért?
Azt hiszem akkor, amikor elkezdtem megérteni a házasság és elkötelezettség valódi értelmét. A „mi” kapcsolatában nincs „én”. Amikor elhatározod, hogy vállalod ezt a felelősséget, könnyen felhagysz a régi életmódoddal és képes vagy váltani. Vannak változások, amiken keresztül kell menj, hogy sikeres lehessen a házasságot. Ilyen volt az is, amikor a feleségemmel elhatároztunk, hogy csatlakozunk egy egyházközösséghez, hogy megtanuljuk, hogyan legyünk hűséges és hívő lelkek. Most azt is megtanulom, hogyan legyek jó férj, jó barát és jó személyiség. Az egész olyan volt, mintha visszamentem volna a suliba, mert én nem kaptam vallásos nevelést és nem a Biblián nőttem fel. Katolikusnak kereszteltek, de ritkán nyitottam ki a Szentírást és inkább a többi gyereket követtem. Templomba járok, hogy megtanuljak jó kereszténynek lenni, az utat pedig a Szent Biblia mutatja, ahol le van írva az örök üdvösség titka Urunk és Megváltónk Jézus által. A hit táplálja a kapcsolatomat a feleségemmel. Családfőnek lenni és tudni, hogy milyen az Isten kinyilatkoztatott szavának megfelelően élni, amely az életemet irányítja valami olyasmi, amit testépítőként éltem meg. Nem élhettem meg agglegényként sem, mert csak Shawn Ray szabályait követtem.

Mik voltak ezek a szabályok?
Nem engedtem sok embert közel magamhoz. Meg vagyok győződve, hogy jó ember voltam, mert fegyelmezett voltam a munkámban és az egészség terén, nem használtam el a testemet, úgy éreztem, hogy az egész világ ellen vagyok egyes-egyedül. Az volt az elvem, hogy „ne hagyd elvenni magadtól azt, amiért keményen megdolgoztál”. Ezért nem is volt sok barátom ebben az iparban. Nem hagytam magamban érezni a szeretetet. Nem hagytam senkit, hogy jöjjön és elvegyen valamit, ezért úgy tűnhettem, mint aki csak elvesz, mert adni nem adtam. Elég magamnak valónak tűnhettem, ahogyan a legtöbb profi sportoló is annak tűnik. A testépítést saját magam miatt kezdtem el, Shawn Ray miatt, nem a barátaim, vagy a rajongók miatt. Ez a sport a hiúság és őrültség sajátos keveréke. Aki azt mondja, hogy nem önmagáért csinálja, hazudik, mert a színpadon az a feladatunk, hogy mindenkinél jobbak legyünk és ne hagyjuk, hogy legyőzzenek. Olyan sokat akarsz megszerezni, amennyit csak tudsz azáltal, hogy szarrá dolgozod magad. Amikor felhagytam ezzel az életstílussal megértettem, hogy ez egy bizonyos lelki hadviselés volt és új pályára kellett állítanom az életem, hogy visszatérhessek a társadalomba. Olyan volt, mintha kifordítottak volna. Harcban álltam a többi versenyzővel, harcban a Szövetséggel, a saját fizikumommal, a belső démonaimmal, az étel csábításával, azzal, hogy csajokkal partizzak, randizzak. Amikor elhatároztam, hogy felhagyok a versenyzéssel, voltak, akik segítettek a lelkemet a helyes útra terelni, ahol tudtam, hogy a Szentlélek munkálkodik a megváltásomon. Az örökkévalóságomat az határozza majd meg, hogy a szívem hol lesz, amikor elhagyom ezt a bolygót. Számomra a színpad elhagyása volt az életem középpontja. Úgy érzem át kellett esnem a Shawn Ray-féle szabályokon, hogy eljuthassak ide. Értem, hogy miért kellett keresztülmennem ezeken az eseményeken és megérthessem Jézus Krisztust, aki a kereszten a bűneimért halt meg és megbocsátott nekem.

Kísértést jelentettek a csajok, a partyk?
Nem. A kísértés a hús bűne volt, az észé, szellemé és testé. A kísértés a hiú és önző fogyasztás, ami a testépítősport velejárója. Nagyon sok olyan helyzet adódik, ami káros a lelki növekedésre és hátrányos a személyiségre. A testépítés megkövelte, hogy feladjam a személyiségemet, az identitásomat. Ezért amikor abbahagytam, újból meg kellett találnom magam. Amikor elhagytam az edzőtermet és leléptem a versenyzők színpadáról az olyan volt, mint Shawn újjászületése.

Tetszettek a testépítő, vagy fitnessz-csajok?
Nagyon szerettem a nőket. Nem tettem különbséget: fehér, fekete, mexikói, ázsiai, nem számított. Az emberek embere voltam, körbeutaztam a világot, megtapasztaltam különböző kultúrákat és az embereket akartam megismerni, nem a színek, vagy vallások érdekeltek.

Mi újság az ikrekkel?
Nem, nem foglalkoztam ilyesmivel. Randiztam ikerpárral, de nem egyszrre. Az biztos, hogy elég lökött tudtam lenni, de én alapvetően konzervatív vagyok. Az életstílusom mindig is jól megalapozott volt. A családom és a barátaim a megmondhatói, hogy milyen voltam mint testépítő és mint ember. A barátaim gyerekkoromból valók, általánosból és középiskolából, az esküvői tanúmat is alsóban ismertem meg.

Mi igaz a Sasha nevű transzvesztitával kapcsolatos pletykákból?
Igen, én is hallottam ezeket a pletykákat. A siker iróniája pontosan az, hogy az emberek elkezdenek sárral dobálni. Azt mondták, meztelenül pózoltam pénzért. Mondták azt is, hogy lefeküdtem egy transzvesztitával. Sashának egy arizonai barátnőjével jártam, együtt táncoltak az egyik klubban. Nyilvánvaló, hogy ez a pletyka forrása. Aki ismer tudja, hogy ilyesmiben nem vagyok benne. Se hármasban, se semmi hasonló. De védekezni olyasmi, mintha bűnösnek érezném magam, ezért nem is megyek bele ilyen vitába és nem foglalkoztat ez a szóbeszéd.

Szóval nem volt semmi?
Nem, az nem én lettem volna. Aki ismer, megerősít. Azt is mondták, hogy drogokkal kereskedtem és abból van a vagyonom és az autóim. Ha kiállsz őszintén és a legjobbat hozod ki magadból, az olyan, mintha céltáblának állnál ki, a jó magával hozza a rosszat is. Nem vagyok benne a bűnügyi nyilvántartásban, sosem kereskedtem drogokkal, nincsenek apasági pereim, nincs balkézről gyerekem, nincsenek idült betegségeim és sosem szedtem partydrogokat.

Azt mondod sosem szívtál füvet sem?
De szívtam, főiskolás koromban. A gyerekek csinálnak hülyeségeket és én is gyerek voltam. Ez nagyon rég volt és a kíváncsiság hajtott, mint a legtöbb tizenévest. Az életem egyet jelentett az egészséggel és fitnesszel. A Placentia Örökség-napi Parádén a szülőhelyemen én voltam a Grand Marshall 1994-ben és kétszeres MVP voltam a focicsapatban. A fősulin felkerültem a dicsőségtáblára is. Ha valamibe belekezdtem, azt általában be is fejeztem. Ha nem is voltam a legjobb mindenben, amit csináltam, nagyon közel álltam hozzá. Sosem tartoztam a testépítő világban sem az érzékeny pontok közé, annak ellenére, hogy a korábbi Mr. Olympia, Chris Dickerson és a Nemzeti Bajnok – Mr. Universe Bob Paris volt a két fő oka annak, hogy a testépítést helyeztem életemben az első helyre és ők bevallottan melegek voltak. Ezek a férfiak a fizikumuk által voltak rám hatással, de rengeteg olyan apróság került emiatt a pályámon az utamba, ami miatt buzinak kiáltottak ki. Bob Paris 1983-ban lett Mr. America és Mr. Universe. Minden lány akart belőle egy darabot és minden srác úgy akart kinézni, mint ő. 1982-ben, amikor Chris Dickerson lett a Mr. Olympia, kb. 165 centi volt és 85 kg. Alkatilag ő volt az, akire hasonlítottam. Visszatekintve a kettejük kombinációja szerettem volna lenni, de eltérő pózrutinnal. Az emberek ezt eltorzították és ez belerondított a karrierembe, perverznek lettem beállítva. Ez a két testépítő két úriembere volt a sportnak. Nélkülük Shawn Ray sosem lett volna profi testépítő. A nők iránt tanúsított étvágyam mindig is nagy volt, köszönöm szépen!

Mi az, amit az emberek helytelenül gondolnak rólad?
Hogy középszerű és törekvő vagyok. A legsikeresebb emberek mind törekvők. Mindenkinek egyéni a felelőssége abban, hogy mire van szüksége ahhoz, hogy elérje a céljait. Szeretem nézni az Apprentice-t Donald Trump-al. Donald Trump – amije van, amiért megdolgozott és amilyen stílusban az életét éli, megérdemelten teszi. Mások velem kapcsolatban nem érzik ugyanezt, ha látják, hogy lecseréltem a kocsimat, ha látják a házamat, vagy beszélni hallanak a saját sikereimről. Valamilyen módon igyekeznek ezeket negatív színben feltüntetni és arrogánsnak, materiálisnak, vagy mit tudom én, minek hívják. Azokkal szemben, akik közel állnak hozzám, nagyon nagylelkű vagyok. Nagylelkűen bánok az időmmel, a pénzemmel és mindenemet megosztom a családommal, a közeli barátaimmal. A testépítésben rengeteg az irígykedés. Nagyon sokan igyekeznek a fejedre taposni, ha lent vagy. Ebben az üzletben ha az egyik zuhan, a másik emelkedik. Ha elveszítesz egy szerződést, nem neheztelnek rád, mert ha egy felívelő ágban lévő testépítő látja ezt, akkor csak a saját előrelépésének lehetőségét látja benne. Minél sikeresebb vagy versenyzőként, az alattad lévők annál hangosabbak. Ebben a sportban csak a féltékenység és az irígység valódi. Hallottam embereket arról panaszkodni másoknak, hogy miért van még nekem szerződésem a Weider/AMI-al, mikor nem is versenyzek. Kérdezném, mi közük hozzá? Az üzlet az üzlet. Itt amint vetsz, úgy aratsz. Aki ismer, az ismeri a szívemet és a valódi jellememet. Azok véleménye sosem érdekelt, akik csak kívülről bámulnak és futó pillantásokból, vagy pletykákból vonnak le jó, rossz, vagy közömbös következtetéseket.

Mi volt testépítő-karriered legkínosabb pillanata?
Amikor 1990-ben az Arnold Classic trófeát anyámtól kellett elhoznom és visszaadnom a venice-i Gold’s Gym-nek. Kínos és szégyenteljes.

Visszatérve a lányokra, van valami érdekes sztorid a női testépítők világából?
Nem, nem igazán. Szomorú történet, amit Tonya Knight-ról hallottam, hogy letartóztatták drogok, vagy mi miatt, amit azért is tragikusnak tartok, mert korának legjobb női testépítője volt. Nem szeretek ilyen dolgokat hallani. Nagyon rossz azt hallani, hogy mi történik a profi női testépítőkkel manapság. Folyton mondják nekik, hogy az izomtömegből vissza kell venni, de a bírák még mindig a legizmosabbakat hozzák ki győztesnek, még jobban, mint rég.

Kik azok a testépítőiparban, akik barátaid és nem csak ismerősök?
Az írókkal barátságban vagyok, mert azt gondolom, hogy tisztelnek. Jó kapcsolatot ápolok Peter McGough-al, még jóval korábbról, minthogy a Flex Magazinhoz került volna. Akkoriban még az angol Pumping Press szerkesztője volt. Dorian Yates hű szurkolója volt, de Peter mégis nagyon objektív tudott maradni és nagyon jó tanácsokat kaptam tőle. Chris Lund is ilyen volt, Angliából, az igazi csúcs-fotós. Itt ez a két angol, de onnan jött Dorian Yates is. Nem hangsúlyozom tovább az ellentéteimet Doriannel. Chris és Peter barátságát nagyra értékelem. A versenyzők közül azt hiszem Kevin Levrone volt a leglojálisabb személyemmel kapcsolatosan és nem mint ellenfél, hanem mint barát. John Brown is mellettem állt még a kezdet előtt és a profi karrierem alatt is, mint tanácsadó és barát. Johnnal az edzőteremben találkoztam és öt hónappal később olyan versenyen indulhattam, amire ő juttatott el. Most 2005-öt írunk és még mindig barátok vagyunk: a hat éves kisfia volt az esküvőmön a gyűrűhordozó. Kevés embert engedek közel magamhoz. Flex Wheeler is egy amolyan szeretet-gyűlölet kapcsolat volt, ami mégis működött és kiállta az idő próbáját. Azt hiszem valami olyasmi, mint Ali és Frazier. Keményen nyomtuk egymást a játék során, de végülis jól kijöttünk és a kölcsönös tiszteletet megadtuk. A testépítéssel az a gond, hogy személytelen és nehéz megismerni a másikat, mert nem csupán messze vagyunk egymástól földrajzilag, de mindenkinek megvan a saját szoros időbeosztása is.

Mikor csinálsz egy amolyan „mindent elmondok” könyvet, mint amilyen Jose Conseco-é volt?
Igazából nem tervezem életrajzi indíttatású munka kiadását. Ha felvetődne valamilyen lehetőség, elmesélném, hogyan látja Shawn Ray önmagát, mint sportoló és mint ember. Nem gondolom, hogy feltétlenül szükség van arra, hogy mindent elmondjak a testépítésről a saját szemszögemből. Van viszont edzésmódszerem, a Shawn Ray Way, ami a weblapomon, a www.shawnray.net címen megtekinthető.

Ha jól tudom van pár videód is. Mesélnél róluk?
A videókon tudtam olyasmit adni a rajongóknak önmagamból, ami a magazinokból nem jön át. Az elsőt 1989-ben forgattam, aminek a Fittek és Híresek Életstílusa volt a címe. Ez a cím természetesen a Gazdagok és Szépek-re hajaz. Ebben akartam mesélni a rajongóknak arról, hogyha elég keményen csinálod, a testépítés egyfajta életformát jelenthet, de szerettem volna összefoglalni a karrieremet is azon a ponton. 1993-ban készült a To the extreme: Basic Training. Ez a kemény edzést mutatta be. Három napos extrém bemutató, amiben a technikáimat és tanácsaimat lehetett látni. 1995-ben jött ki a Best of Shawn Ray, ami az addigi Mr. Olympiák legszebb pillanatait mutatta be. Rajta voltak a pózok, amiket én kommentáltam. A Végső Visszaszámlálás 1998-ban került bemutatásra, ami az 1998-as Mr. Olympiára történő 12 hetes felkészülést mutatta be, ahogyan a testem változott a megmérettetés előtt. Minden benne van a diétától a zene kiválasztásáig, pózok. Ez egy teljes tanfolyam a profi versenyre való felkészüléshez. 2001-ben megcsináltam a Shawn Ray Kívül-Belül – ami az izom mögött van című, kb. két órás videót. Ez tényleg kívülről és belülről is megmutatja a profi testépítést, közelről és személyesen mutat meg engem otthon, útban New Yorkba, San Franciscoba, Las Vegasba, az életstílus, a szponzorok – megmutatja az egész ipart az én szemeimmel nézve. 2005-ben szeretnék megjelentetni egy DVD-t, ami felelevenítené a múlt és jelen testépítőinek néhány fontos pillanatát. Kis betekintést nyújt majd az életükbe, hol tartanak most és inkább a személyes oldalt mutatjuk meg, vagyis nem a súlyokat emelgető embert, de azt az embert, aki valahogyan mégiscsak profi lett. Aztán a régi profikat meglátogatjuk otthon, hogy mit csinálnak napjainkban, amolyan igazi hollywood-i sztori jelleggel.

Fordítás: Atx
Címoldal | Sztárprofil | Interjúk | Videók | Vissza


Túlnőhet a Mr. Olympián Dwayne Johnson új versenye jövőre - ezt még Arnold Schwarzeneggernek sem szabad.
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Ritka, hogy valaki 212-ből megfingatja az Open versenyzőket, de Hadi Chopan egyenesen élmezőny-esélyesnek néz ki.
Termékajánló
2 kg 
 / 4.8
20%   2 490 Ft  
1 990 Ft
%
4 kg 
 / 4.1
13%   14 990 Ft  
12 990 Ft
300 kap. 
 / 4.9
11%   5 590 Ft  
4 990 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104357 fénykép található.
Superbody 2011Tóth Balázs
Superbody 2011Tóth Balázs
Kiss Jenő, Kathi Béla
Kiss Jenő, Kathi Béla
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Superbody 2012 - A legenda folytatódik ... 1. rész
Superbody 2012 - A legenda folytatódik ... 1. rész
BB szeminárium Cutler Gym Nyíregyháza!
BB szeminárium Cutler Gym Nyíregyháza!
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....