Logo
 

Jay Cutler versenyfelkészülése

Mindent Jayről

Fontosabb eredményei:

 • 2002, 2003, 2004 az IFBB Arnold Classic versenyének győztese
 • 2001, 2003 az IFBB Mr. Olympia második helyezettje
 • 2003 az IFBB Ironman és San Francisco Pro versenyeinek győztese
 • 2000 a Bajnokok Éjszakájának győztese
 • 1996 az NPC Nemzeti Bajnokságában nehézsúlyú és összetett bajnok

Született:
1973. augusztus 3.

Magassága:
5 láb 9 hüvelyk (cca. 175 cm )

Versenysúlya:
120- 122 kg

Szezonon kívüli súlya:
131 kg

A felkészülés kezdete a verseny előtt 16 héttel

Nézzünk szembe a ténnyel: amikor Jay Cutler 2001-ben felsétált a Mr. Olympia színpadára, sokkolta a testépítő világot. Izomzata teljességének megőrzése mellett nehezen leírható kombinációját adta a csontszáraz, bordás, szálas kinézetnek. És nehéz perceket okozott a trónon ülő Ronnie Coleman-nek, amikor az előbíráskodás első két fordulójában előretört, hogy megszerezze a koronát. Senki sem szállhat azonban vitába azzal, hogyha Jay mindent belead - mint aznap este - akkor legalábbis a világ második legjobbja.

Versenyekre történő felkészülése során kétszer is alkalmam nyílt arra, hogy interjút készítsek Jay-el. Az elsőre azt követően került sor, hogy végigverte a 2002-es Arnold Classic mezőnyét és amely interjú "Hogyan nyertem meg az Arnold Classic-ot" címmel került a Musclemag International hasábjaira. A második szinte napra pontosan egy évvel követte az elsőt, amikoris Jay a 2003-as Arnold Classic-on is győzedelmeskedni tudott. A legérdekesebb az volt, hogy felkészülése során Jay több változtatást is eszközölt. Ez az, ami miatt hangsúlyoznom kell, hogy egy olyan kaliberű versenyző, mint Jay is lehet nyitott a kísérletezésre és tudja, hogy az üdvösséghez több út is vezet. Elhatároztam, hogy egymás után teszem közzé mindkét interjút, hogy "A versenyre készülés Bibliájának" olvasói összehasonlíthassák, hogy mi mindenen változtatott Jay.

Jay a két nap edzés - egy nap pihenés formulát használja, minden edzésnapon délelőtti és délutáni programot iktatva be, hogy az aktuális izomcsoportra a lehető legjobban koncentrálni tudjon. A rendszer a következő:

 

Nap délelőtt délután
Első nap Mell / vádli Bicepsz / alkar
Második nap Combhajlító Combfeszítő
Harmadik nap Pihenés
Negyedik nap Váll Tricepsz
Ötödik nap Hát Hát / csuklya
Hatodik nap Pihenés

 

 

 

 
Hasazás minden második nap.

Jay ugyanezen módszer alapján edz mind szezonon kívül, mind a felkészülés során. "Egész évben ugyanúgy edzek." Jay stílusát leginkább nagy intenzitású volumennek lehetne jellemezni. Testrészenként 20-25 sorozat, amelyek között csak 20-45 másodperc pihenőidőt tart. Az edzések mintegy negyven percesek, amely alól a hát nap a kivétel, mert hátra délelőtt és délután is 25 sorozatot csinál.

Az ismétlések száma szinte minden gyakorlatban 8-10 között mozog. Az első 1-2 sorozat az "érzés", amolyan bemelegítés-jellegű, majd ezt, illetve ezeket követik a munkasorozatok.

Jay Cutler edzésterve az Arnold Classic-ra

 

Van némi vita a testépítő-közösségen belül arról, hogy vajon Jay kvadricepsze a legjobb-e, de az bizonyos, hogy az egész fizikumából sugárzó erő a legjobbak közé, az elitbe emelte. Most nézzük meg, milyen gyakorlatokat végzett Jay, mikor sikerült újra és újra megnyernie az Arnold Classic-ot:

Gyakorlat Ismétlésszám Sorozat
HÁT
Áthúzás gépen 4 10-15
Első lehúzás 4 10
Kalapács alsó evezés 3 8-10
Fordított lehúzás szűk fogással 3 8-10
Evezés döntött törzzsel 4 5-10
Ülő evezés V fogóval 3 8-10
Ülő evezés egyenes fogóval 2 8-10
Hiperhajlítás 4 8-10
MELL
Fekvenyomás 4-5 8-10
Fekvenyomás egykezessel 4 6-8
Tárogatás 2 10
Tárogatás gépen 3 10-15
Kábeles áthúzás 3 12-15
Pullóver 2 8-10
VÁLL
Oldalemelés 4-5 10-12
Vállról nyomás 4 6-10
Egykezes kábeles emelés 3 8
Előreemelés 3 10-15
Kábeles áthúzás 3 12-15
Oldalemelés padon fekve 3 8-12
Fordított oldalemelés 3 10-12
CSUKLYA
Emelés hát mögött 3 8-12
Állig húzás 3 8-12
Kalapácsos csuklya gépen 2 10-12
BICEPSZ
Bicepsz állva 4 8-12
Kalapácsos bicepsz 3 6-8
Egykezes Scott-padon 3 8-10
Egykezes bicepsz 3 6
TRICEPSZ
Kábeles lenyomás 3 10-15
Szűken nyomás 3 6-10
Tólódzkodás 3 10-12
Homlokra engedés gépen 2 8-12
Egykezes emelés 3 6-8
COMBFESZÍTŐ
Lábnyújtás (bemelegítés) 2 15-20
Lábtolás 3 8-10
Guggolás Hack-gépen 3 8-10
Guggolás 3 8-10
Lábnyújtás 4 8-10
Egylábas emelés 2 8-10
COMBHAJLÍTÓ
Ülő combhajlító 4 10-15
Fekvő combhajlító 3 8-10
Egylábas emelés 2 8-12
VÁDLI
Vádli állva 3 10-12
Vádli ülve 3-4 10-15

Megjegyzések:
Jay, ha jónak látja, egyes gyakorlatoknál csinál egy levezető sorozatot is. Csuklyára az első és hátsó vállvonogatást váltogatva, mindösszesen hat sorozatot végez ebből a gyakorlatból.

Felkészülési kardió

Jay szezonon kívül is tart 20 perces kardióedzéseket többször hetente, de az igazi munka 16 héttel a show előtt kezdődik. "Reggel, otthon végzem az egész kardióedzésemet, a futógépemen. Ezeket mind hossz, mind pedig intenzitás szempontjából variálom. Például egyik nap a maximális pulzusom 65-70%-ával 20 percig intenzíven, aztán 25 percig alacsonyabb intenzitással csinálom. Van, hogy csak 20 perc intenzív, vagy csak 30 perc lazább kardió van. Minden azon múlik, hogy hogyan nézek ki aznap és hogy érzem magam, milyen az általános kondícióm és milyen a szénhidrátbevitel. Nagy intenzitású edzés esetén a dőlés 5-6-os fokozatra, a sebesség pedig mintegy 6.5 km/h-ra van állítva. Menet közben nem kapaszkodok, inkább igyekszem végig mozgatni a kezeimet."

Jay heti 4-5 alkalommal végez kardiót. Megesik, hogy 4 napi folyamatos edzést 2 nap szünet követ, máskor a két edzésnapot követi egy pihenő. Mindig a testére hallgat, mert az megmondja, mire van szüksége.

Ahogy közeledik a színpadra lépés pillanata, a kardió az izomszövet megőrzésére korlátozódik. "Három héttel a verseny előtt kardiónapokon már csak 20 percnyi intenzív edzés van. Ha ilyenkor már formában vagyok és nagyjából elértem, amit akartam, ennek ellenére nem változtatok a kardióprogramon, izomtömeget veszítek. Mivel azt, ami nincs, nem veszítheted el, így ha nincs az emberen zsír, akkor a nehezen összeszedett izmot áldozza fel. Egy héttel a show előtt a kardió teljesen abbamarad, az űrítés-feltöltéssel egyidejűleg."

Felkészülési étrend, kiegészítők

Jay 2003-as Arnold Classic-on elkönyvelt győzelme előtt követett étrendje igen ösztönös. Ha azt nézzük, milyen sokat variált napról napra, lehetetlen egy étkezésről étkezésre történő lebontás, de Jay elmagyarázza, hogyan is csinálta.

"Napi hatszor étkeztem, a kalória-bevitel 1600 és 4500 kcal között mozgott. Alapvetően két különböző napom van a diéta alatt. Az alacsony szénhidrát/alacsony kalória napon 300 gramm fehérjét, 300 gramm szénhidrátot és nagyon-nagyon kevés zsírt viszek be. A magas szénhidrát/magas kalória napon a fehérjét 200 grammra csökkentem, a szénhidrátbevitel pedig 700-800 gramm közé emelkedik. A pihenőnapok mindig alacsony kalóriájúak és minden harmadik, vagy negyedik napon szoktam magasat tartani. Mindkét napon óramű pontossággal két és fél óránként eszek."

 • Jay proteinforrásai mindkét napon három helyről jöhetnek: fehérjepor, tojásfehérje és hal. Egyáltalán nem eszik vörös húst, csirkét vagy tojássárgáját versenyre készülés alatt. A szénhidrátforrások rizs, zab, rizsszelet és zöld zöldségek, de az edzések idején egyszerű szénhidrátokat is fogyaszt, mint mézet, almaszószt és banánt.
 • A szénhidrátbevitelt Jay mindig az edzésekhez igazítja. Ha például magas szénhidrátos napja van, akkor 200 grammot edzés előtt, 250 grammot pedig utána fogyaszt. A délutáni edzés előtt 100 és 150 gramm az arány. A maradék 100 grammot a nap folyamán elosztva, főleg zöldség formájában viszi be.
 • Jay 11 liter vizet iszik naponta.
 • Ha Jay elkezdi a felkészülési diétát, nincs csaló nap, de egy csaló étkezés sem, amíg a show be nem fejeződik. "Minden halat a szabadban sütök egy George Freeman grillsütőn, mert ha odabent csinálnám, bebüdösítené az egész házat. A rizst rizsfőzőben készítem és egész nap eszegetem. Általában a lehető legfrissebben szeretem az ételeket, ezért akkor szoktam megcsinálni, mikor el is fogyasztom."
 • A kiegészítők listája:

  • fehérjepor
  • multivitamin/ásványi anyag
  • C-vitamin
  • B-vitamin komplex
  • áfonya-kivonat
  • tejsavó
  • fokhagyma
  • CoEnzim Q10
  • szőlőmag-kivonat
  • ECA stack (zsírégetésre)
  • glutamin szinte minden étkezéshez
  • kreatin (napi 10 gramm), csak magas kalóriabevitelű napokon, minden edzés után

   

  Az utolsó hét

  (ha az előzsűri szombatra esik)

   

  Étrend

   

  Vasárnap, hétfő, kedd és szerda

  Jay 400-450 gramm fehérjét fogyaszt, teljes egészében pulykából, amely egész héten a proteinforrást adja. A kiürítési szakaszban 100-300 grammra csökkenti a szénhidrátot, attól függően, hogyan érzi magát és hogy néz ki. Szerda estétől a nátriumbevitel is csökken. A vízfogyasztás a felkészülési ciklussal azonosan, napi 11 liter körül mozog.

  Csütörtök és péntek

  Jay ezeken a napokon tölt fel, napi 1kg szénhidrátot eszik. Napi 6-7 étkezés és minden étkezéshez 110 gramm pulykamell, amivel a 200 gramm fehérje meg is van. A szénhidrátot főleg rizs és almaszósz teszi ki.

  Szombat

  Eljött a nagy nap. "Az előzsűri előtt háromszor étkezem, 110 gramm pulyka és 100 gramm szénhidrát a menü, de a szénhidrátot már csak száraz formában, dobozból evett zab és rizsszelet formájában viszem be." Az utolsó étkezés másfél órával az előzsűri elé esik.

  Víz

  A vízfogyasztás a felkészülési ciklussal azonosan, napi durván 11 liter körül mozog egészen csütörtökig. Csütörtökön ez a mennyiség a felére esik vissza, pénteken pedig csak másfél liter. Péntek délben iszik utoljára a másnapi előzsűriig.

  Edzés és kardió

  A show hetén Jay mindennap teljes testre edz, ideértve a lábat is. Minden izomra 5 sorozatot, 15-20 ismétléssel végez, kis súllyal. "Ebben az időszakban annyi glikogént akarok kiégetni az izmokból, amennyit csak tudok. Az utolsó edzésnapom szerda."

   

  Utolsó simítások

   

  Pózolás

  Hat héttel a show előtt Jay nekiáll és heti három alkalommal 20-30 kemény percet tölt pózolással. Végigcsinálja a kötelező pózokat és fordulatokat, mindent ötször, öt-öt másodpercig. Úgy érzi, hogy ez az izomrészletezettséget növeli, ráadásul a színpadon, a hosszú IFBB zsűrizés alatt is jobban tudja irányítani a testét. A szabadpózt Jay 5-6 héttel a verseny előtt kezdi megtervezni.

  Szolárium

  Jay hat héttel a verseny előtt szolizni is elkezd minden egyes nap. "Nemcsak azt érzem, hogy jól lebarnulok, de a bőröm is vékonyodik tőle. Az International Tanning Systems az egyik szponzorom. Nagyon megkönnyítették a dolgomat azzal, hogy kaptam tőlük otthonra egy szoláriumágyat."

  Jay a show előtti csütörtökön borotválja le magát utoljára, rögtön azután, hogy az első Pro Tan réteget felviszi a bőrére. "Ha nem kezded elég korán, félő, hogy a test vizet fog raktározni a bőr alatt."

   

  A barnítóterv így néz ki:

  Nap Testrész
  Szerda délelőtt tusolás
  Szerda délután 1 réteg Pro Tan
  Csütörtök délelőtt utolsó tusolás a show előtt
  Csütörtök délután 1 réteg Pro Tan
  Péntek 1 réteg Pro Tan   

  A színpad mögött

  Jay a Muscle Juice nevű barnítókrémet használja, mert úgy érzi, hogy egészséges ragyogást kölcsönöz a bőrének. A pumpálást 30 perccel a színpadra lépés előtt kezdi el, különböző gyakorlatokat végezve a gumiszalagokkal. Általában fekvőtámaszokat és nyújtást is csinál.

  Szauna

  Jay valami szokatlant is csinál a versenyre felkészítő időszakban: szaunázik. "A teljes 16 hetes periódusban szaunázok, egészen a show előtti szerdáig, az utolsó edzésnapig. A szauna segíti a felépülést, vékonyítja a bőrt és égeti a zsírt. 15-20 percre szoktam beülni naponta, edzések után."

  Repülés

  Amikor a verseny helyszínére utazik, Jay nem iszik semmit a repülőút alatt, mert tart attól, hogy felesleges vízraktározás lenne az eredménye. Kedden, vagy szerdán szokott érkezni, hogy a testének legyen ideje kipihenni a fáradalmakat és a repülés hatásait - bármi legyen is az.

   

  Megkértük Jay-t, hogy fejezze be az általunk megkezdett mondatokat.

   

  Amit legjobban szeretek a versenyfelkészülésben ... az a fegyelem és a kemény munka kifizetődése.

  Amit legkevésbé szeretek a versenyfelkészülésben ... a kalóriabevitel ingadozása miatt a testem szélsőséges magasságokból mélységekbe zuhan.

  Az első dolog, amit verseny után enni akarok ... egy steak és nem kell megmérnem, hogy milyen súlyú.

  Az a versenyző, akit tisztelek ... Dorian Yates.

  A legjobb formámat ... legtöbbek szerint a 2001-es Mr. Olympián hoztam, de nem. A legjobb az 1999-es Ironman-en voltam, ahol harmadik lettem. 109 kilós súllyal léptem fel, mert túl sok izmot veszítettem, de őrületes volt a formám.

  Ami a felkészülés során motivál és koncentrálttá tesz ... az az, hogy látom magamat, mint vezetőt. Elhatározom, hogy milyen leszek és csak olyan akarok lenni. Ezért fel sem merül bennem, hogy csaljak, mert túl sok a veszítenivalóm. Eléldegélhetnék egész jó formában, de nem tudnék úgy együtt élni magammal, ha tudnám, hogy nem nyújtottam a 100%-ot.

   

  Néhány tipp

  Egész évben fegyelmezettnek tartom magam. Elég időt kell adnod magadnak ahhoz, hogy a legjobb formádba kerülhess. Ha jó formában is vagy, akkor is kell 16-20 hét ahhoz, hogy a legjobbat adhasd. Ez a módja annak, hogy úgy maradj száraz és szálkás, hogy magadon tartasz minden egyes gramm izmot, amiért olyan keményen dolgoztál és amiért az egészet csinálod. Aki azt mondja, hogy a versenyre történő készülés során izmot kell veszítened, az tudatlan. Add meg magadnak a megfelelő időt, hogy kész lehess, akkor a színpadon is ott lesz az izom és életed legjobb formája.

   

   

  Jay Cutler interjú, 2002

  Ahogy ígértem korábban, leközöljük azt a 2002-ben készült riportot, amely Jay 2002-es Arnold Classic-on aratott győzelmét hivatott bemutatni. Meg kell említenem, hogy míg az edzésterve alapvetően azonos maradt a korábban leírtakkal, az étkezés és a kardió terén bőven akad változás.

   

  Hogyan nyertem meg az Arnold Classic-ot

  Jay Cutler felvázolja, hogyan tartja meg profi dobogós helyét

  Amikor Jay Cutler a 2001-es Mr. Olympián színpadra lépett, tetőtől-talpig meg volt nyúzva. Szálkás volt minden egyes izma, előröl-hátulról. Kirajzolt farizmok, hatalmas kockák a hason, semmi zsír, csak bordák mindenütt. Bár Jay számára a testépítés történelmének egyik legszomorúbb fejezete következett, a színpadon készen állt arra, hogy bebizonyítsa, hogy nem olyan, mint Vanilla Ice, egy egyslágeres szereplő. Sajnos a testépítő szakma szkeptikus és szereplőinek volt alkalma megtapasztalni, hogy nagyon kevés sportoló képes csúcsformába kerülni kétszer egy évben, amikor a fellépéseket csupán néhány hónap választja el egymástól.

  Ezért tekerjünk át a 2002-es Arnold Classic-hoz. Jay minden kérdésre választ adott, amikor fellépett a színpadra. Nem csupán fantasztikus kondíciót mutatott, de mind a négy fordulóban egyhangúlag maximális pontszámot kapott. "Úgy éreztem, az Arnoldon voltam a legjobb. 121 kg voltam az Olympián és 123 kg az Arnoldon." Ez volt az egyik legjobb versenysorozat, emlékeztetett azokra az időkre, amikor Flex Wheeler és Kevin Levrone még pályájuk elején jártak. Jay bebiztosította magát, mint Ronnie trónjának első számú várományosa. Jay napjainkban elért sikerei egy dolgot biztossá tettek: ez a srác nagyon tudja, hogyan kerüljön fenomenális versenyformába. Tekintsünk hát be a kipróbált és valódi felkészülési technikájába annak a sportolónak, aki bebizonyította, hogy egy szinttel feljebb van a többieknél, és aki talán segíthet abban, hogy a legjobb formádat hozhasd. De figyelmeztetlek: lesznek meglepetések!

  Jay a két nap edzés - egy nap pihenés formulát használja, minden edzésnapon délelőtti és délutáni programot iktatva be, hogy az aktuális izomcsoportra a lehető legjobban koncentrálni tudjon. A rendszer a következő:

   

  Nap délelőtt délután
  Első nap Mell / vádli Bicepsz
  Második nap Combhajlító Combfeszítő
  Harmadik nap Pihenés
  Negyedik nap Váll Tricepsz
  Ötödik nap Hát Hát / csuklya
  Hatodik nap Pihenés
  Hetedik nap Ismétlődik a ciklus

   
   

 • Jay stílusát leginkább nagy intenzitású volumennek lehetne jellemezni. Testrészenként 20-25 sorozat, amelyek között 20-45 másodperc pihenőidőt tart. Az edzések mintegy negyven percesek, amely alól a hátnap a kivétel, mert hátra délelőtt és délután is 25 sorozatot csinál.
 • Versenyfelkészülési kardió

  Egy általános téma, amelyről cikkünkben olvashattok, hogy Jay nem fél eltérni a szokásoktól. Ez halmozottan érvényes az Arnold Classic előtti felkészülési időszakra. Jay mindössze harminc perc kardiót végzett minden másnap. "Arra a következtetésre jutottam, hogy egy testépítőnek nem kell túlzásba vinni a kardiózást. Az én edzéseim nagyon intenzívnek mondhatók, mivel a maximális pulzusom 75%-án dolgozom. Legjobban a futópadot szeretem, mert ez mozgatja meg a legtöbb izmot. kb. 6.8 km/h sebességre állítom, ami a 131 kilós súlyomhoz elég gyorsnak mondható."

  Versenyfelkészülési étkezés és kiegészítők

  Jay normál esetben a verseny előtt 16 héttel kezd el felkészülni a rendes off-season állapotáról, ami egy 130- 135 kg-os súlyt jelent 8%-os testzsír mellett. Mivel a Mr. Olympiát októberben tartották és elég jól formában sikerült maradnia, az Arnoldra csak 11 héttel a színpadra lépés előtt kezdett készülni.

  Abban az esetben, ha 16 héttel a show előtt kezdi a felkészülését, az első és legfontosabb változás az étrenden észlelhető. A napi 10-12 étkezés 6 alkalomra csökken, amivel még mindig beviszi a 170-220 gramm fehérjét naponta. Ami a szénhidrátokat illeti, Jay cikkcakk módszerrel alacsony, közepes és magas kalóriatartalmú napokra osztotta a hetét és aszerint váltogatja ezeket a napokat, ahogyan érzi magát és ahogyan kinéz. Az alacsony napokon 2-300 gramm, a közepeseken 700 gramm, a magas szénhidráttartalmúakon pedig 1 kg az adag. Ez utóbbit általában csak heti egyszer, a kinézetnek megfelelően, mivel erre nincs leírt terve.

  Egy átlagos, közepes kalóriatartalmú napon az étrend valahogy így néz ki:

  Első étkezés:
  10 tojásfehérje, 1 csésze zabliszt (főzés előtti méret)

  Ezt követi a délelőtti edzés.:

  Második étkezés:
  35 gramm fehérje, por alakban, 200 gramm szénhidrát (rizs, puffasztott rizs, banán, illetve cukor gyanánt kóla)

  Harmadik étkezés:
  150 gramm hal (főzés utáni súly), 3 csésze brokkoli, 2 csésze rizs (főzés utáni súly)

  Ezt követi a délutáni edzés.

  Negyedik étkezés:
  35 gramm fehérje, por alakban, 175 gramm szénhidrát (rizs, puffasztott rizs, banán, illetve cukor gyanánt kóla)

  Ötödik étkezés:
  150 gramm hal (főzés utáni súly), 3 csésze brokkoli, 1 csésze zabliszt (ha szükségesnek érzi)

  Hatodik étkezés:
  40 gramm fehérje, por alakban

 • Ami elsőre feltűnő, az a méretéhez kevésnek látszó elfogyasztott fehérje mennyisége. Vajon mit gondol Jay azokról, akik a magas fehérjetartalom filozófiáját vallják? "A fehérje és szénhidrát súlyarányosan azonos mennyiségű kalóriát tartalmaz. Sokan csak meghallgatják, hogyan csinálják a többiek és őket utánozzák. Ha sikeres testépítő akarsz lenni, nem lehetsz utánzó. Én is végigmentem ezen az úton: napi 700 gramm fehérje mellett alig ettem szénhidrátot és száraz 127 kilóról szépen lementem 110-112 kilóra. Hihetetlenül sok izmot veszítettem. Az idei Arnoldon 131-ről 123-ra fogytam be, szóval a módszerem bevált." Ami még furcsának tűnhet, az az edzés utáni étkezés, amely cukrot, magas glikémiás indexű szénhidrátot tartalmaz, ide értve akár a kólát is. "A kólát a cukor miatt iszom. Ha edzel, a testednek magasabb cukortartalmú szénhidrátra van szükséges, mert a felépüléshez és a máj újratöltéséhez ez a megfelelő."
 • Versenyszezonon kívül Jay 10-12 alkalommal eszik naponta és összesen mintegy 6000-10000 kalóriát visz be érzés szerint. Ez a tápérték 170-220 gramm fehérjéből, 900-1300 gramm szénhidrátból és minimális mennyiségű zsírból áll. Az első étkezése 10 tojásfehérje, 1 csésze száraz zabliszt és egy édes sütemény. A fennmaradó étkezések egyik fele protein-szénhidrát por, másik fele pedig 110 gramm csirke, vagy marha, 2-2.5 csésze rizzsel.

 • A pályafutásának legszebb győzelmét megelőző hét

  Az Arnold Classic előtt, vasárnap, hétfőn, kedden és szerdán visszavett a szénhidrátból és mindennap teljes testes edzést végzett, a lábat is beleértve. "Öt sorozatot csináltam testrészenként, 15-20 ismétléssel, kis súllyal. A cél a teljes kiürítés, sérülés nélkül, a feltöltés előtt. A szénhidrátot szinte teljesen elhagytam ebben az időszakban. Aztán jött a szénhidrát-feltöltés és nem edzettem csütörtökön, pénteken és szombat reggel. A vízbevitel először növekedett 15 literre, aztán csökkent 7.5 literre csütörtökig, végül pénteken csak 3.5 litert ittam."

  Végső simítások

  Pózolás: Jay szerint a kemény pózgyakorlatok az izmok kimunkáltságát, részleteit jobban kihozza, valamint jobb kontrollálhatóságot is biztosít. Hat héttel a show előtt Jay elkezd naponta negyedórát keményen pózolni. Végigcsinálja a kötelező pózokat és fordulatokat, mindent ötször, öt-öt másodpercig. Kerry, a felesége segít az időzítésben.

  Barnítás

  Jay hat héttel a verseny előtt szolizni is elkezd heti öt alkalommal. "A bőröm is vékonyodik tőle, jobban definiált leszek." Naponta 5-6 réteg Pro Tan krémet is felvisz, amit öt nappal a show előtt kezd el. Ahhoz, hogy sima hatást keltsen és a bőrbe jobban felszívódjon, kiszárítja magát és semmi hidratálót nem ken magára már hetekkel a verseny előtt.

  Mélyszöveti masszázs

  Jay mélyszöveti masszázst is vesz heti egyszer, pihenőnapon, hogy a bőrben felgyülemlett méreganyagokat eltávolítsa.

   

  Végső gondolatok az Arnold Classic-hoz: járj elöl, ne utánozz!

   

  Ha áttekintjük az elveket, amelyeket Jay a kardiovaszkuláris edzéssel, szénhidrát-bevitellel, cukor- és fehérjefogyasztással kapcsolatban vall, megállapíthatjuk, hogy nem nagy híve annak, hogy a tömeget kövessük. Nyilvánvaló mindenki előtt, hogy megtalálta a saját útját, ami számára bevált és hite szerint minden testépítőnek ezt kell tennie.

  Tanúbizonyságot tett Jay vezető szerepéről akkor is, mikor megkérdeztem, vajon van-e olyan nap, amikor megkísérti egy kis lazítás és az, hogy az aznapi célokat ne vegye túl keményen. "A diéta nem igazán kemény dolog, mert egész évben diétázok. A motivációt azonban több forrásból merítem. Elsők a rajongók. A sikereimmel akkor szembesülök, mikor találkozom velük, nap, mint nap kapom az emaileket és érzem, hogy számítanak rám, a saját motivációjuk egyik alapja vagyok. A legutolsó dolog, amit megtennék, hogy csalódást okozzak nekik és ne a legjobb formámat adjam. Vannak cégek is, amelyek annyi bizalmat helyeztek belém, hogy leszerződtek velem, nekik sem okozhatok csalódást. Amikor eljön az idő, hogy a maximumra pörgessem magam, az lebeg a szemem előtt, hogy ezeknek az embereknek és a támogatóimnak visszaadhatok valamit abból, amit tőlük kaptam. Motiválni akarom a rajongókat és meg akarom mutatni a világnak, hogy az engem támogató cégek jó döntést hoztak. Ez minden, amire szükségem van."

   

  ATX Fordítása
  vegyes angol források nyomán
  Címoldal | Sztárprofil | Interjúk | Videók | Vissza


  Túlnőhet a Mr. Olympián Dwayne Johnson új versenye jövőre - ezt még Arnold Schwarzeneggernek sem szabad.
  Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
  Ritka, hogy valaki 212-ből megfingatja az Open versenyzőket, de Hadi Chopan egyenesen élmezőny-esélyesnek néz ki.
  Termékajánló
  %
  3 kg 
   / 4.5
  27%   14 990 Ft  
  10 990 Ft
  %
  36 kap. 
   / 4.6
  20%   4 690 Ft  
  3 750 Ft
  %
  2,273 kg 
   / 4.8
  24%   20 890 Ft  
  15 890 Ft
  300 gr. 
   / 4.8
   
  4 990 Ft
  Képgaléria
  Képgalériánkban jelenleg
  104358 fénykép található.
  Superbody 2006 GP
Lauter Victor
  Superbody 2006 GP Lauter Victor
  WABBA World Championship 2009
Professional
Tóth Dániel
  WABBA World Championship 2009 Professional Tóth Dániel
  Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

  Videó Ajánló
  BB.Tv Episode #3.
  BB.Tv Episode #3.
  Dorian Yates hát edzés 2007
  Dorian Yates hát edzés 2007
  Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


  Partnereink

  Megosztás

  Médiaajánlat | Impresszum
  Töltődik...
  Türelem töltődik....