Logo
Női súlyzós edzés – Fodor csillával  

Női súlyzós edzés – Fodor csillával

Női súlyzós edzés – Fodor csillával

Mai cikkünk alanya Fodor Csilla aki pár évvel ezelőtt fitnessz forma versenyzőként szerepelt a színpadon, sőt Tozóval párosban páros testépítésben is indult. Az ő példája annyiban különleges, hogy ma már nem szeretne annyira izmos lenni mint pár évvel ezelőtt, megváltozott az „ízlése”, így az átlagosabb, kevéssé izmos alakot tartja szem előtt. Mindez azért érdekes, mert rajta remekül tudjuk demonstrálni azt, hogy mennyire kiváló alakformáló eszköz a súlyzós edzés és egyáltalán nem kell félni női olvasóinknak sem attól, hogy valami rettenetes izomszörny állatok lesznek, ha véletlenül súlyzót fognak a kezükbe.

Csilla ma már csak hobbi szinten edz, saját bevallása szerint egyáltalán nem intenzíven, sőt nem veszi komolyan, de ez az ő általa kívánt alakhoz tökéletesen elég.

A női és a férfi test izomzatában alapvető különbségek nincsenek, szerkezetileg mindkét nem hasonló felépítésű. Természetesen hormonális különbségekből kifolyólag van különbség egyes területeken, nyilván a nők csípő, derékvonala más, mint a férfiaké és a vállöve is keskenyebb. Ez pár apró dologban jelentkezik, pl. a farizmok célirányosabb edzése jellemző a női edzésprogramokra, de ezt kezdő és amatőr szinten gyakran eltúlozzák.

A szép, arányos testhez a teljes izomzat edzése szükséges. A test egy egységes egész, a formáját az izmok határozzák meg, csak egyes izmok fejlesztése aránytalan testhez vezet.
Mivel a női mánia a farizmok edzése, el kéne képzelni azt, hogy kőkemény kidolgozott farizom de egyéb helyeken puha testű nők mennyire „jól” néznének ki.

Természetesen a hiú ábránd az, hogy egyes izmok célirányos edzése fogyasztja a zsírt az adott testrészről. A hülye női magazinok és dilettáns fitnesz lapok ellenkező állításaival szemben az igazság az, hogy a zsír a bőr alatt található, nincs sehol tapadása, mint az izmoknak, nem képes semmiféle összehúzódásra vagy munkára, és az alatta levő izmokkal kapcsolata sincs. Így abban reménykedni, hogy a sok hasazástól lemegy a zsír vagy a farizom géptől lefogy a zsírpopsi, elég reménytelen. A szokásos futógépezés-után-pinatástogatógépezés edzésszisztéma halott ötlet – hiába látható diplomás szakedzőktől szégyenletes módon, nem zavartatva a teljes eredeménytelenségtől. Mindez kevés a jó alak eléréséhez, a zsírvesztéshez meg aztán mindenképp.

Ezek a dolgok ugyanúgy a szakszerű táplálkozáson múlnak, mint ahogy a szakszerű edzés adja meg azt a kívánt alakot, amit el szeretnének érni. Kivéve persze, ha az anorexiás modell test a cél. Sajnos a hétköznapi szépségideál a minél vékonyabb „éhező dizájn” test felé irányul és egyszerűen nem képesek észrevenni hogy a satnya izomzatú, puha, remegős test se nem szép, se nem egészséges, így olyan botszörnyeket aposztrofál szépségideálként a média, akik marha büszkén hirdetik, hogy sosem sportoltak és szemetet esznek – a manökenekről meg aztán ne is beszéljünk, mert az már túlmegy minden határon.

A sport azonban még soha senkinek sem ártott meg és az alakformálás legtökéletesebb eszköze a nők számára is a súlyzós edzés.

A képeken Fodor Csilla edzését láthatjátok, amint éppen bicepsz, tricepsz és combfeszítő edzést végez. Csilla nagyon jó alkat és nagyon könnyen izmosodik, ezért eléggé lazán edzi a felsőtestét, inkább csak a gyengéire helyezi a hangsúlyt, hogy formában tartsa magát, de természetesen semmit nem hanyagol el. Bicepszgyakorlatként ezen a napon, álló francia rudas bicepszet végzett – ez elég hátrányos annyiban, hogy elhanyagolja a bicepsz külső fejét, de előnyös azoknak, akiknek fáj az alkarjuk. A második gyakorlat ülve végzett koncentrált bicepsz lett. Tricepszre csigás letolást szokott alkalmazni – ezt technikai okok miatt elfelejtettük lefényképezni – majd lórúgást második gyakorlatnak.

Ezután következett egy gyors combfeszítő program, amely az alap „muszály-csinálni” lábgyakorlattal, a guggolással indult. Ezt követően az egyik legjobb gyakorlat, ami a nők popsiedzésmániáját tényleg hatásosan kielégíti: kitörés következett váltott lábbal. Ez a kilépegetős verzió volt, tehát alaphelyzetből kilépés, majd másik lábbal ugyanez. Akinek ez nem megy, végezheti úgy is, hogy nem lépeget előre, hanem csak az első ismétlésnél lép kis és csak fel-le végzi a mozdulatot, majd csere.

Ennyi volt egy gyors átmozgató edzés a fotók kedvéért. Ez persze csak példa, amivel azt szeretnénk illusztrálni, hogy nem csak testépítő színvonalon létezik súlyzós edzés és egyáltalán nem kell attól félni hogy csak úgy hiphop túl izmos lesz valaki.

Félni attól kell, hogy azok leszünk, amit megeszünk!
Új, mainstream stílusában
Drugs Bunny

Címoldal | Sztárprofil | Interjúk | Videók | Vissza


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
3 kg 
 / 4.5
13%   14 990 Ft  
12 990 Ft
600 gr. 
 / 4.7
5%   8 290 Ft  
7 875 Ft
330 gr. 
 / 4.7
 
4 290 Ft
100 kap. 
 / 5.0
5%   2 990 Ft  
2 840 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104371 fénykép található.
Vitaflex GP - PCA, 2018 Érd
Vitaflex GP - PCA, 2018 Érd
Magyar Bajnokok Éjszakája 2003
Vékony Zoltán
Magyar Bajnokok Éjszakája 2003 Vékony Zoltán
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Scitec Muscle Fest - 4. rész
Scitec Muscle Fest - 4. rész
A zabpelyhes fehérje titkai - Body.Builder Gasztro Rovat 48. rész
A zabpelyhes fehérje titkai - Body.Builder Gasztro Rovat 48. rész
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....