Logo
Kónya Lajos és Lalave Alex közös edzés  

Kónya Lajos és Lalave Alex közös edzés

Kónya Lajos és Lalave Alex közös edzés

Rendhagyó módon most egy olyan edzésről számolunk be, amelyet nem külön fotózunk meg, hanem bevilágítás nélkül BB.Tv forgatás közben kattintgattam, a terem kissé barbis színvilágában - ezért meg is csúszott kicsit a fotoshop, már a béna képességeimhez viszonyítva, ugyanis ha annyira izmos lennék, mint amennyire nem vagyok monitorfejű, asszem reszketne a top 10 az Olympián! Mai áldozataink: La Lave Alex és Kónya Lajos két dologban hasonlítanak egymáshoz: ugyanabban a klubban edzenek és mindketten tavaly Superbody kategória győztesek lettek. Alex és Lajos nem edzettek még együtt, de ami kedvünkért bevállalták ezt ezen a napon, így egy kicsit kísérleti jellegű edzés volt ez, mivel vagy egyikük, vagy másikuk nem szokta végezni az éppen adott gyakorlatot – a trükk az, hogy összeválogatta ki-ki a kedvenceit.

Az első gyakorlatot mindjárt egy különleges gépen kezdték, amelyet én a Vida fitnesszen kívül még nem láttam sok helyen. Ez egy nyakhoz húzódzkodáshoz hasonló mozdulatot imitáló gép, olyan mintha teljesen egyenes rúdon húzódzkodnánk.

Le kell ülni a gépre és két – egymástól független – karral kell lehúzni a súlyt. Nagyon jól megnyújtja a hátizmot a felső szakaszban.

A következő gyakorlat ismét gépes, ez azonban a mellhez húzódzkodáshoz hasonlít inkább. A gépek előnye a szabadgyakorlatokhoz képest abban rejlik ebben az estben, hogy fix a mozgáspálya, testünk egy adott ponton rögzítve van – ülünk – nem himbálózik előre-hátra.

Ezenkívül nem hátrány az sem hogy a súly állítható könnyedén a testsúlyunk pedig nem igazán, bár kétségkívül használhatunk súlyt a lábunk közé szorítva, de pl. könnyebbé tenni héliummal lehetne csak, viszont ha azt szívunk a tüdőnkbe, lehet hogy mókás lesz a hangunk! (figyelmezetés: ez itt vicc volt, senki se szívjon héliumot a tüdejébe!)

A harmadik gyakorlat Lajos kedvence, a hátgyakorlatok egyik királya, a felhúzás amelyet nagy-nagy körültekintéssel kell végezni különösen annak aki most próbálkozik ezzel először, mint Alex.

Általános alapelv, - kicsit csúnyán hangzik – hogy pucsítsunk! A gerinc alsó részének homorúsága hiányában nagyon komoly sérülést lehet begyűjteni!

Alex itt nem erőlteti a súlyokat, Lajos rámegy a kétszázra, ő már rutinos ebben. Pár laza sorozat után be is fejezzük ezzel a hát edzését, mivel sok feladat van még mára: meg kell edzeni a mellett és a hasat is!

Mindez persze úgy érendő, hogy mindketten most vannak túl az őszi szezonon és még laza edzés szakaszban vannak csak, pihenő van, nem kezdődött még el a tömegnövelés a következő szezonra.


Találós kérdés, mi történik a képen?

A mellgyakorlatokat ferde pados nyomással kezdjük. Ha állítható a pad, célszerű 30 fokra menni, 45 foknál ugyanis túlságosan dolgoznak már a deltaizmok.

Nem hátrány itt sem, ha kéznél van egy segítőtárs és nem kell izgulni, hogy esetleg rossz mozdulat miatt szakad valami, vagy csak rajtad marad a súly!

A következő gyakorlatra nincs is szó talán, valami lehetelten iszonyat gyakorlat ez, nem láttam még ilyet előtte. Az állva nyomó gépet úgy kel megfogni, hogy a könyök egészen magasan van, ezáltal a mozdulat speciálisan a mellizom belső felső részét húzza meg.

Nem kezdőknek való nyilván, ez egy elég trükkös izolációs gyakorlat, ki is próbáltam, nehéz érezni a célizmot, ellenben határozottan fájt a könyökem és a vállam tőle, bár a gyakorlat mentségére szolgáljon, hogy rotárorköpeny problémákkal küzdök, ebben én vagyok hasonlatos Alexhez. De erről eszembe is jut valami, így meg kell említenem szakértő pajtásaimnak is azt, hogy véssék nyugodtan a fejükbe: ha fáj a vállad, még nem haltál meg, edzzél nyugodtan, sőt egyél is! (Az eredménytelenséget ugyanis célszerű a hozzáállásra fogni, nem a genetikára! A reménytelenség genetikai tényező, de az is szellemi szinten.)

A következő móka az igen látványos egykezes nyomás, ahol szintén alapvető követelmény egy segítő jelenléte. Gyakran nem árt feladnia súlyt és a mozgáskoordináció nehézsége miatt egy kisérő kéz sosem árt! Az egykezes nyomásnál a legfontosabb a súlyt jó mélyre beengedni, hogy a mellizom jól megnyúljon, az alsó szakaszban dolgozik a mell igazán! Nagyon fontos ez azoknak, akiknek problémái vannak a mellizom fejlesztésével!

Innen a kezdők által igen kedvelt, de nekik teljesen felesleges csigás tárogatások felé irányítottuk lenyűgöző figyelmünket. (Ez egy nagyon szép képzavar, azért írtam hogy megfelelő mértékű hülyeséget írjak.) Itt mind mellizom fenti kinyúlására, mind lent középen a feszülésére figyelni kell.

A végén egy laza has maradt, ahol Lajos mutatott is valami speckót. Igen, jól látjátok, a gyakorlat a Rocky 4-ből van és valami lehetetlenül néz ki, de meg lehet csinálni.

Tény, hogy ennél azért nem érdemes 50 ismétlésre törekedni, mert még beletörik a fogatok, mint Greedonak Han Solóba. (Kultúrtörténeti érdekesség a Star Warsból)


Közben Alex is nyomul a hasprés gépen

Végezetül egy kis szösszenet Kónya Lajos tollából, egyfajta ars poetica amit ő írt nektek személyesen:


Kónyal Lajos családi fotó

Snowboard-

Szeretem, most jöttem a dombról, nem mondom, jól bedurrant a lábam! Pihenőnapokon sem nyugszom - ez van - de hát ez már csak így zajlik, több mint 30 éve! Valami késztetésem van, hogy menjek, fussak, csússzak ... emeljek!

Ez utóbbi bejött már egy ideje!
Amit elemelek az az enyém - gondolja a thief. Ezt én is így gondolom, csak súllyal!
Amint megfogom, az enyém lesz, elemelem, eggyé válik velem - ha leteszem, hiányzik! Azt hiszem ez a függőség! Heti 5 alkalom és csillapodik a feeling! Aztán ismét rámtör és egyre erősebb! Így mindig keményebben dolgozom....és a vége? Olyan nincs: mindig előre, feljebb, csak ésszerűen,- néha anélkül- de hát az is kell - step by step!

Szóval Body-Building! Nekem egyet jelent az erővel, az esztétikus testfelépítéssel és egy életmóddal, amin szerintem a következő életemben sem fogok változtatni. Bármit csinálok, bárhova menjek a világban, a súlyzós edzés mindig is része lesz az életemnek - ez van!

Versenyzés..? Valahol az egész élet erről szól!
Egy jó ösztönző erő a sportban, hisz minden nap az edzés egyfajta verseny magunkkal szemben. És ha mar elérted a kívánt szintet, jöhet a nagy nap! Így csináltam én is! Színpad, zene, fények és a sok évnyi élvezet gyümölcse beérik! Ezt nem lehet abbahagyni! Aki nem akarja csinálni az lesz a legjobb a végén, mert neki nem kell akarni, ez belülről fakad! Thats all folks...

Címoldal | Sztárprofil | Interjúk | Videók | Vissza


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
%
300 gr. 
 / 4.1
13%   5 190 Ft  
4 490 Ft
40 pak. 
 / 4.3
5%   9 990 Ft  
9 490 Ft
1 kg 
 / 4.2
 
4 490 Ft
1 kg 
 / 4.8
 
990 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104376 fénykép található.
Ironman 2002
Getbig.Com
Ironman 2002 Getbig.Com
WABBA World Championship 2009
Masters
1. Sosa Homero
WABBA World Championship 2009 Masters 1. Sosa Homero
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Hajdúszoboszló Kupa 2010
Hajdúszoboszló Kupa 2010
WABBA VB 2003 - 2. rész
WABBA VB 2003 - 2. rész
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....