Logo
Superbody 2020, november 7. Kongresszusi központ
Interjú Eddie Robinson testépítő-erőemelővel  

Interjú Eddie Robinson testépítő-erőemelővel

Interjú Eddie Robinson testépítő-erőemelővel

1. Mesélj nekünk magadról!
Clearwater-ben, Floridában élek az IFBB profi Ericca Kernnel és két gyönyörű gyermekemmel, a 12 éves Carával és a 4 éves Seth-tel. Mindketten visszavonultunk az IFBB-től, tanácsadóként dolgozunk számos táplálkozási cégnek és kiadványnak. Ericca és én is ötször végzünk fenntartó edzést hetente. Nagyon élveztem a 23 éves testépítő és erőemelő pályafutásomat, két világrekordomat és a Mr. Floridán, Mr. America-n és Mr. USA-n aratott győzelmeimet, amelyek lehetővé tették, hogy IFBB profiként versenyezhessek. Az első profi versenyem a Niagara vízesésnél tartott meghívásos Zgolds Classic Pro volt, amelyet megnyertem. Az első profi versenyem megnyerése után, 24 évesen beneveztem az első doppingtesztelt, 1990-es Mr. Olympiára és tizedik lettem, majd a Bajnokok Éjszakáján nyolcadik. A Bajnokok Éjszakája után megkörnyékezett Vince McMahon és megkérdezett, hogy érdekelne-e egy új szövetség, amelynek WBF lesz a neve. Konkrét ajánlatot kértem és elmagyaráztam neki, hogy valami komoly dolgot kell mondjon, mert ha egyszer elhagyom az IFBB-t, akkor nem fognak tárt karokkal visszavárni. Vince négy éves szerződést ajánlott, amit elfogadtam. Az IFBB tombolt, Joe Weider naponta hívogatott, hogy mivel csalogathatna vissza. Persze mondtam neki, hogy pénzzel. Az IFBB még mindig be volt sózva és a visszatérésemkor nem kezeltek túl kedvesen. Wayne Dimilia háttérbe szorított és a többi WBF bajnokkal együtt nem hívott meg, egy sorban szenvedtem Aaron Bakerrel, Mike Quinn-el, Garry Strydom-mal, Mike Christian-el, hogy csak néhány nevet említsek. Csak néztük egymást az előzsűriken és tudtuk, hogy még mindig az 1990-es kiválás miatt érzett harag a szenvedésünk oka.

2. Mesélj nekünk az edzéstervedről, amivel a 610 fontos (kb. 276 kg) fekvenyomó eredményedet elérted!
Hogy őszinte legyek, az edzéstervem teljesen átlagos volt a szokványos alapelvek szerint, semmi emelőruha, pánt, egyéb kütyü, akárhogy is hívják őket, sosem viseltem. Hívjuk ösztönös, „nyers” edzésnek, ne a „Weider-alapelvnek”. Nem csináltam olyasmit, amit ma erőemelő edzéstervnek neveznek. Amikor a világcsúcsokat beállítottam gyakorlatilag épp a Mr. USA-ra készültem és csak kedvtelésből csináltam. 220 font (kb. 100 kg) súlyú voltam 5% testzsír mellett. Azt hiszem, az a tucat fánk tehette meg a hatását őszintén szólva. Egy jóbarátommal, Rick Weillel kellett versenyeznem, aki szintén nagymestere a világcsúcsok felállításának. Az egyik Tampa-beli győzelmem alkalmával ott volt Joe Ladnier is, 600 font (272 kg) felett nyomtam, szóval szétrúgtam a seggét, de az is tuti, hogy ma pedig ő rúgná szét az enyémet! Le a kalappal Mr. Ladnier előtt, hogy az erőemelő játékot így magáévá tette és nekem megadta a lehetőséget, hogy a legnagyobbak ellen szállhassak versenybe.

3. Mit tettél azért, hogy idáig eljuss?
Azt hiszem a fekvenyomó világrekordomat elsősorban a vállam és tricepszem erejének köszönhetem. Csináltam süllyedéseket úgy, hogy 20 kilós fémlapokat fűztem magamra lánccal, ebben a gyakorlatban nagyon erős voltam. A fekvenyomás főleg a váll és tricepsz erején múlik, ez a beteg süllyedős gyakorlat pedig erőt adott ahhoz, hogy némi súlyt tudjak elnyomni a mellemről. A mell egyébként csak a mozdulatsor legvégén, a záráskor játszik szerepet. Válasz arra a kérdésre, hogyan jutottam el idáig? Beteg súlyok használatával a tolódzkodókereten.

4. A táplálkozás mennyire játszott fontos szerepet a testépítésben és erőemelésben?
Azt kell mondanom, hogy az étkezés a sikerem egyik kulcsa volt. Már fiatal koromban megtanultam azt, ami ezzel kapcsolatban fontos egy Mr. Yoder nevű idős úrtól. Ő mondott el mindent a RAW baktériumról, ami a kecsketejben, joghurtban és egyéb élő kultúrákban található, mint a nyers méz, szerves vegetációk és húsok. Ezek fogyasztása vezetett oda, hogy az elfogyasztott tápanyagokat a testem a lehető legjobban tudta felhasználni. Ez a gyakorlat segített hozzá, hogy a testem jelentősen jobb ütemben tudjon gyógyulni, regenerálódni. A diétám legjobb teljes és nyers ételekkel történő fejlesztésével, amely a legjobb minőségű szerves organizmusokkal lettek megtámogatva, képes lettem arra, hogy a testem a sérüléseket gyorsan kijavítsa, az immunrendszerem megerősödjék és az emésztésem is olyan jó legyen, hogy az elfogyasztott fehérjék és más kiegészítők 100%-ig felhasználásra kerülhessenek. Ennek is köszönhetem a Mr. America, Mr. USA címeket, a két világcsúcsot és azt, hogy 12 évig lehettem az IFBB profi versenyzője. Célom, hogy ezeket a nyers összetevőket, mint amilyenek a nyers ételben található élő kultúrák egy speciális technológia segítségével feldolgozhassam és saját táplálékkiegészítőt készíthessek belőle. A karrierem során sok profit hallottam beszélni a diétájukról és a használt kiegészítőkről. Nagyon sokan marékszám zabálták a tablettákat és fogalmuk sem volt arról, hogy a nagyja kárba vész. Elképesztett az, hogy a jobb fizikumért vívott harc alapjaitól mennyire távol álltak. A tested a megfelelő baktériumok nélkül, amelyek a nyers ételekben találhatók, nem tud annyi tápanyagot felhasználni és megemészteni, ezáltal izmot sem tud építeni annyit. Nagyon sok testépítő szenved attól, hogy nincs elég RAW baktérium és nyálka az emésztőrendszerükben. Véssük észbe, hogy ez a jó, RAW baktérium megfelelő mennyiségű nyálkával maximalizálja a felszívódást és emésztést. Ha egy étkezéskor beviszel 40 gramm fehérjét, akkor abban is biztos akarsz majd lenni, hogy mindet fel is használod.

5. Ha jól tudom, van egy szkanderbajnoki címed is. Hogyan edzettél, hogyan készültél rá, hogy egyáltalán hogyan kerültél a sportág közelébe?
Igazándiból csak a megfelelő helyen voltam a megfelelő időben. Utazásaim közben, ha hallottam egy versenyről, egyszerűen besétáltam. Azt tapasztaltam, hogy a nagyszájúak voltak a legkönnyebb ellenfelek, míg a kis vékony, szívós srácoktól sokkal jobban kellett félni, mert azok fel tudtak aprítani. Emlékszem, a nyolcvanas években Akronban, Ohio államban jött egy 160 kilós kétajtós szekrény, akitől még a sz@r is megállt bennem, de tudtam, hogy nyernem kell, ha tovább akarok jutni. Rövidre fogva a történetet kiakasztottam az alkarját, nyertem 500 dollárt és annyi sört, amennyit csak meg bírok inni. Szerencsére a jobb kezét roppantottam el, úgyhogy nem tudott megfogni. Igazából egy úriember volt és mikor visszatértem Akronba, még sörözni is meghívott. Mondanom sem kell, a sörcimkémet neki adtam.

6. És mit csinál manapság Eddie Robinson?
Tanácsadó vagyok több táplálékkiegészítő-gyártónál, az eladásokat koordinálom és a termékek terjesztésén dolgozom.

7. Milyen a magánéleted?
Cara 12 éves, Seth pedig 4, most kezdi a sulit, végre lesz egy kis szusszanásom a hosszú nyári szünet után.

8. Milyen terveid vannak a jövődet illetően?
Szeretnék a fitnesz-iparban maradni. Ericca és én azt fontolgatjuk, hogy saját, kiemelkedő minőségű táplálékkiegészítővel lépünk ki a piacra, amelyet edzéstervvel és étrenddel támogatnánk. A távlati tervem az, hogy élvezzem az Életet, a Nővel, Ericca Kern-el és a gyermekeimmel, valamint az, hogy az utamba kerülő lehetőségeket kihasználjam mind.

9. Büszke vagy arra, hogy 600 font felett (272 kg) nyomtál és egyike vagy azon keveseknek, akik a Mr. America és a Mr. USA címeket is elnyerted?
Nehéz kérdés. Nagyon élveztem, bár az erőemelésben nincs politika, csak bemész a súly alá és megpróbálsz minél jobb eredményt elérni. A testépítés más tészta, van benne egy rakás lósz@r politika is! Seggcsókolós egy sport. Ha nem teszed azt, amit egy IFBB vezető, mint Wayne Demilia mond, akkor búcsút inthetsz a helyezésednek, örülhetsz, ha kihívnak egyáltalán. Egész évben gyűröd magad, mint egy állat, hogy az életed legjobb formájába kerülj, feláldozol mindent, aztán egész egyszerűen lepontoznak, mert valami tápkieg cég százezer dollár felett támogatta a show-t és van egy jóváhagyott versenyző is, aki viszi a díjat. Tudod jól, hogy megy ez. Minden az IFBB-sek zsebéről szól. Nagyon jól esik elengedni magam és beszélni arról a sz@rságról, ami testépítés címszó alatt folyik, mivel már visszavonultam és nem kell tartanom a következményektől.

10. Melyiket szereted jobban, a testépítést, vagy az erőemelést és fekvenyomást?
Azt hiszem az erőemelést jobban szerettem, bár a testépítés volt az, amiből a számláimat ki tudtam fizetni, amit a Joe Weiderrel és Vince McMahonnal kötött 12 éves szerződésemnek köszönhetek.

11. Korábban jó esélyeid voltak arra, hogy profi (amerikai) focista legyél, majd megsérültél. Ezt követően a valaha élt legjobb fekvenyomók és testépítők egyike lettél. Ha visszatekintesz, azt kívánod, bárcsak inkább profi focista lehettél volna a testépítő és emelőbajnok helyett? Van valami, amit megbántál, ami nem úgy alakult az életedben, ahogy kölyökkorodban vágytál rá?
Imádtam volna Pro Ball játékos lenni, de úgy látszik a Nagy Könyvben nem ez volt megírva számomra. Komoly családi gondokon mentem keresztül, mind őket, mind pedig magamat el kellett tartanom. Amikor beláttam, hogy a foci kiesik a képből és a testépítés, erőemelés felé fordultam, akkor már semmi a világon nem akadályozhatott meg abban, hogy mindkét sportágban letegyek valamit az asztalra.

12. A testépítők között az egyik legjobb fizikummal rendelkezel. Kérlek mondj valamit az edzési és étkezési terveidről. Nagyban különbözik az erőemelő rutintól?
A testépítő étrend és edzésterv igen szigorú volt, aminek a diéta a legnehezebb része. Nagyon sok önfegyelemre van szükséged, ha be akarod tartani, így őszintén szólva az edzés volt az egyszerűbb része a dolognak. Erőemelő időszakomban egy félig kemény diétát tartottam, kicsivel több zsírral és szénhidráttal, elsősorban a fehérje minőségére (hal, csirke és tojás) koncentrálva.

13. Mik a legjobb erőemelő eredményeid?
645 font (292 kg) fekvenyomásban és 875 font (396 kg) guggolásban. Felhúzásban nem próbáltam maximumot, korábbi hátsérüléseim miatt.

14. Mit tanácsolnál a kezdőknek?
A kezdőknek üzenem, hogy élvezzék a sportot, eddzenek ösztönösen: ha úgy érzik, hogy le kell rombolják a súlyokat, hát rombolják le. Ha levertnek, fáradtnak érzik magukat, akkor használjanak olyan súlyt, amirol érzik, hogy a testüknek megfelelő. A nyers edzéssel kapcsolatban nincsenek titkok, vagy csinálod, vagy nem. Nem lehet bajnoki tippeket adni, mert az belülrol jön, a genetikából, a motivációkból, a legyőzhetetlent nem ismerő hozzáállásból, hogy a legjobb légy, nincs célvonal és nincs utolsó ismétlés.

15. Mit ne tegyen egy kezdő?
Ne hajtsa túl magát, ha a teste még nem kész a terhelésre, vigyázzon a túledzéssel.

16. Mi volt a legjobb és legrosszabb tanács, amit valaha kaptál és kitol?
A legjobbat Joe Weider adta a 80-as években, mikor azt mondta, hogy az erőemelésben nincs pénz és azzal a genetikával és kinézettel, amivel rendelkezem, nagy hasznot hajtó karriert tudnék befutni a testépítés világában. A legrosszabbat Wayne Demilia adta, amikor azt mondta, hogyha a legjobb akarok lenni ebben a sportban, akkor ugyanúgy cuccolnom kell, ahogyan a többiek is teszik, mert a rajongók őrült show-t akarnak és meg is kapják… azon a napon ez a sport meghalt a szememben. Nem vagyok a koxolás ellen, ha mértékkel használják az anyagokat, de ha a Manital-ról van szó, vagy bármiről, ami edzés nélkül növeli az izomtömeget, vagy a nagy adag HGH-ról, inzulinról, az már nem az én asztalom.

17. Eddie, mostmár visszavonultál a testépítéstől és valószínuleg úgy fognak emlékezni rád, mint az emberre, aki megelőzte a korát. Mit szeretnél mondani a testépítő és erőemelő sportnak, valamint mindazoknak, akik olvassák ezt a cikket?
Minden rajongómnak üzenem, hogy eddzenek és érezzék jól magukat! És ha nem esik jól, akkor ne csinálják. A testépítés („testszámlázás – body billing”, utalás a sport elanyagiasodott jellegére, lefordíthatatlan szójáték – a fordító) remek sport volt. Sajnos ma már ki kell mondjam, hogy nem éri meg, ha nem teremtenek tiszta játéklehetőséget az NPC és IFBB emberei úgy, mint ahogyan az erőemelő sportban tették mások. Szeretlek benneteket srácok! A férfinem sava-borsa vagytok. Az erőemelő sportban csodálatos emberekkel, csodálatos személyiségekkel találkoztam.
A testépítés pedig egy jól azonosítható sportból idióták gyülekezőhelyévé vált. Kíváncsi vagy, hogy Weider miért adta el a kiadványait? Elmondom: Weider egy hihetetlenül okos ember, aki pontosan tudja, mikor kell elhagyni a süllyedő hajót. Zárásul szeretném megköszönni minden rajongómnak az évek során nyújtott támogatást, mert nem tartanék itt, ha ők nem lennének. Elnézést szeretnék kérni azért a negatív hozzáállásért, amit a testépítéssel kapcsolatban képviselek. Szomorú vagyok, mert ez a sport volt az életem és rossz látni, hogy az IFBB tisztviselői hogyan teszik egy őrületes showműsorrá, ahol már nem a sportolók közérzete, csak a saját zsebük számít. Azok a barátaim, akik kitartottak, mint Flex Wheeler, Done Long, mindketten átestek veseátültetésen és ha ezt mondom, tudják és látják, hogy a sport milyen irányt vett. Legyen ez egy intő jel azoknak a rajongóknak, akik profik szeretnének lenni a mai IFBB-ben, az IFBB pedig ha olvassa ezeket a sorokat, gondolkodjon el rajta, hogy helyes döntésekkel megtisztítható a testépítés, új szabályokkal pedig el lehet majd érni azt, hogy a versenyzők ne azt az utat válasszák, hogy a kevésbé fejlett testrészeikbe szilikont pumpálnak. A jövő erőemelői előtt pedig megemelem a kalapom, ők a vas igazi szerelmesei, a valódi férfiak. Tudom, hogy a 610 fontos rekordom a 220 fontos súlycsoportban ma már nem nagy szám, de adjatok neki hitelt, hiszen tisztán, 19 évesen, egy sima 100%-os pamutpólóban értem el. Isten áldjon benneteket!

Címoldal | Sztárprofil | Interjúk | Videók | Vissza


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
100 tab. 
 / 4.7
 
3 890 Ft
60 kap. 
 / 4.9
 
3 990 Ft
300 gr. 
 / 4.2
5%   4 790 Ft  
4 550 Ft
%
1500 gr. 
 / 4.0
50%   19 140 Ft  
9 490 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104379 fénykép található.
MESZ Páros OB 2005
Czégény Csaba
MESZ Páros OB 2005 Czégény Csaba
Első Motivációs Testépítő Konferencia
Első Motivációs Testépítő Konferencia
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Edzés Dorian Yates-el
Edzés Dorian Yates-el
BB.Tv Episode #84.
BB.Tv Episode #84.
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink
BB.Tv - Nem kislányoknak!

Builder Gasztro - Főzőműsor testépítőknek

BB.Rádió - 100% Drugs Bunny

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....